De hardwerkende Ier saneert en exporteert zweet. Veel zweet.

Bij de meeste landen mag je zonder zwaar uit te bocht te gaan bruto binnenlands product met bruto nationaal inkomen met verwarren. Niet zo in Ierland.

Grapjassen zijn het, Ierse statistici. Zo deed onder de cijferaars in Dublin lang het grapje de ronde dat ze de Ierse economie klein voorstellen als Dublin in Brussel om geld vraagt. Maar tegelijk konden ze in hun favoriete pub tegen de Britten pochen hoe groot hun economie wel was. Het opmerkelijke is dat ze steeds gelijk hadden en de boutade onderstreepten dat je met statistieken alles kunt bewijzen.

Ierland is een fascinerend geval voor ‘number crunchers’. De collectieve arbeid van miljoenen mensen ramen, is geen exacte wetenschap. Ik snap niet hoe de mandarijnen in Peking morgen in godsnaam al een raming kunnen geven van wat de 1,3 miljard Chinezen over het pas 13 dagen geleden afgesloten tweede kwartaal produceerden.

Het Ierse bureau voor de statistiek, als u het per se wil weten: An Phriomh-Oifig Staidrimh in Gaelic, kwam pas vrijdag met cijfers over het eerste kwartaal. En inschatten hoe de economie presteert, hangt af van welk cijfer je bekijkt. Over 2011 kwam het Ierse bruto binnenlands product (bbp) uit op 161 miljard euro.

Het Ierse bruto nationaal inkomen (bni) is liefst een vijfde kleiner, 129 miljard euro. En over 2011 herstelde de Ierse economie 0,7 procent, als je het bbp als barometer neemt. Neem je het bni, dan kromp de economie een helse 2,5 procent.

In de meeste landen lopen bbp en bni veel gelijker. In België ligt het bni een kleine 2 procent boven het bbp. Idem in de VS. Het Amerikaanse bbp beliep over 2011 15.094 miljard dollar. Het bni lag daar met 15.340 miljard dollar 1,6 procent boven.

Tiens, zijn de Amerikanen niet de grootste schuldenaar ter wereld? Die al jaren op krediet van hardwerkende arme Chinezen op de poef leven en een derde SUV en plasma-tv kopen? Klopt. Maar de rest van de wereld stopt Uncle Sam bijna gratis geld toe. En omgekeerd verdienen Amerikaanse multinationals - onder meer in Ierland - wél flink dividenden en rente op hun buitenlandse investeringen.

Dat verklaart waarom Amerikanen over 2011 een stevige 779 miljard dollar op hun ‘buitenlandse portefeuille’ verdienden, terwijl ze slechts 534 miljard dollar rentelasten aan het buitenland moesten dokken. De Amerikanen zijn ’s werelds zweetdieven, de Ieren ’s werelds zweetschenkers.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud