Duitse economie racet 2014 uit

Tijdens de diplomatieke bewegingen rond Oekraïne zaten Angela Merkel en François Hollande de afgelopen dagen op dezelfde lijn, maar economisch dreven Duitsland en Frankrijk eind 2014 ver uit elkaar. ©REUTERS

De Duitse economie heeft eind 2014 nog een flinke tussenspurt geplaatst. Tijdens de laatste drie maanden van vorig jaar dikte het bruto binnenlands product (bbp) met maar liefst 0,7 procent aan. Terwijl Duitsland 2014 swingend afsloot, bleef Frankrijk vruchteloos op zoek naar zijn tweede adem.

De Duitse economie heeft haar zomerdipje van zich afgeschud tijdens de laatste drie maanden van 2014. De economische activiteit trok bij onze oosterburen met maar liefst 0,7 procent aan. Dat bleek vrijdag uit cijfers van het Duitse instituut voor de statistiek (Destatis). Analisten hadden op een groei van 0,3 procent tegenover het derde kwartaal gerekend.

'Na het swingende jaarbegin (+0,8 procent in het eerste kwartaal) en de zomerdip (-0,1 procent in het tweede en +0,1 procenti n het derde kwartaal) heeft de Duitse economie zich naar het eind van het jaar gestabiliseerd', klonk het in een mededeling.

Tussenspurt

Dat de grootste economie van de eurozone een tussenspurt wist te plaatsen tijdens de laatste drie maanden van vorig jaar, is deels te danken aan de Duitse consument. 'De binnenlandse vraag was wellicht de belangrijkste groeimotor. De lagere olieprijzen lijken hun weg gevonden te hebben naar de portefeuille van de consument', zegt Carsten Brzeski, hoofdeconoom van ING Duitsland.

0,7 procent
De Duitse economie groeide in het vierde kwartaal van 2014 met 0,7 procent.

'Maar ook de export nam krachtig toe', stelden de cijferaars van Destatis vast. Meer details geeft het instituut pas eind deze maand.

Dankzij het sterke laatste kwartaal wist Duitsland 2014 uit te wuiven met een jaargroei van 1,6 procent. 'Dat is beter dan de eerste raming in januari suggereerde', stipte Destatis aan. Toen luidde het dat de Duitse economie vorig jaar met 1,5 procent aangetrokken was.

Surfen

'De Duitse economie moet op diezelfde golf kunnen blijven surfen de volgende maanden', denkt Carsten Brzeski. 'De arbeidsmarkt is in goede doen, de lonen stijgen en de energieprijzen blijven laag, net als de rente. Consumenten zullen dus wellicht geld blijven uitgeven.'

Maar ook de export moet de volgende maanden aantrekken dankzij de zwakke euro. 'De uitvoer kan de binnenlandse vraag snel weer vervangen als de belangrijkste groeimotor', meent Brzeski

De Duitse economie moet de volgende maanden op dezelfde golf kunnen blijven surfen.
Carsten Brzeski
Hoofdeconoom ING Duitsland

De ING-econoom waarschuwt tegelijkertijd wel voor de negatieve impact van de onzekerheid over de toekomst van de eurozone en de aanhoudende geopolitieke spanningen. 'Die kunnen de investeringsappetijt behoorlijk afremmen.'

Frankrijk

De sterke Duitse cijfers staan in schril contrast met de Franse. De Franse economie maakte eind 2014 pas op de plaats. Dat bleek vrijdag uit de groeicijfers die het Franse instituut voor de statistiek (Insee) bekendmaakte. De economische activiteit nam bij onze zuiderburen met slechts 0,1 procent toe tijdens het laatste kwartaal van vorig jaar.

Dat cijfer lag in de lijn der verwachtingen van analisten. Frankrijk is 2014 dus met een valse noot geëindigd. Want in de periode juli-september was de tweede economie van de eurozone in een schaars groeispurtje nog met 0,3 procent aangetrokken.

Export

Dat Frankrijk nog een minieme groei kon neerzetten, heeft het te danken aan de export. Die steeg tijdens de laatste drie maanden van 2014 met 2,3 procent. De voorgaande driemaandsperiode bedroeg de groei van de uitvoer slechts 0,7 procent.

De consument liet het afweten tijdens de eindejaarsperiode. Want de binnenlandse vraag steeg met slechts 0,1 procent. In juli-september was nog sprake van een stijging met 0,2 procent. Ook de investeringen vielen sterk terug.

0,1 procent
De Franse economie groeide tijdens de laatste drie maanden van 2014 met 0,1 procent.

Insee maakte niet alleen de groeicijfers voor de laatste drie maanden van vorig jaar bekend. De cijferaars van het instituut maakten ook de som voor het hele jaar. Uit die berekeningen bleek dat de Franse economie in 2014 met 0,4 procent aantrok. Daarmee zet ze net dezelfde matte prestatie neer als in 2013.

Sapin

Desondanks poogde de Franse minister van Financiën, Michel Sapin, er de moed in te houden. 'De economie groeide vorig jaar nog te zwak maar alle voorwaarden zijn aanwezig opdat de economische activiteit in 2015 wel flink aantrekt', meende hij. 

Sapin maakte zich ook sterk dat Frankrijk eindelijk weer jobs gaat creëren 'zodra de economie met 1 procent aantrekt'. Economen zijn sceptisch over die voorspelling. Zij denken dat jobcreatie pas mogelijk als de Franse economie met 1,5 procent aantrekt.

De zwakke prestaties van de Franse economie tonen nog maar eens aan dat de regering in Parijs dringend broodnodige hervormingen moet doorvoeren. De Europese Commissie stuurt al lang op gerichte Franse actie aan.

Eurozone

Dankzij de goede prestaties van de Duitse maar ook de Nederlandse economie wist de eurozone tijdens de laatste drie maanden van 2014 een groei van 0,3 procent neer te zetten. Dat bleek vrijdag uit cijfers van Eurostat, het Europees bureau voor de statistiek. In de hele Europese Unie was in het vierde kwartaal sprake van een bbp-klim van 0,4 procent. 

Over heel 2014 groeide de economie in de 19 lidstaten die de Europese eenheidsmunt gebruiken met 0,9 procent. De hele EU zette een groei van 1,4 procent neer vorig jaar.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud