Duitse en Nederlandse economieën draaien op volle toeren

Duitse bedrijven als Siemens zien hun export fors stijgen. ©Bloomberg

Duitsland zag zijn economie vorig jaar met 2,5 procent aandikken. De Nederlandse buren doen het nog beter met 3,1 procent, de sterkste groei in tien jaar.

De stevige Duitse economische groei zette zich ook in de laatste drie maanden van 2017 door, meldde het statistische bureau Destatis woensdagochtend. In vergelijking met het derde kwartaal kwam er 0,6 procent bij, een lichte vertraging tegenover de 0,7 procent groei in het derde kwartaal.

 

'Positieve impulsen kwamen vooral uit het buitenland', geeft Destatis aan in een persbericht. Zonder cijfers te geven, zou de export volgens voorlopige berekeningen sterk zijn gestegen in het vierde kwartaal. Maar ook de binnenlandse consumptie wordt aangezwengeld, onder andere door de uitzonderlijk lage werkloosheid.

'Over het hele jaar groeide de economie met 2,2 procent - of 2,5 procent, aangepast aan het aantal werkdagen', geeft ING-hoofdeconoom Carsten Brzeski aan in een commentaar. 'Dat is de sterkste jaarprestatie sinds 2011. Bovendien groeide de economie in 33 van de 36 jongste kwartalen.'

Nederland doet nog beter

Maar Nederland zette vorig jaar nog een sterkere prestatie neer. De economie groeide afgelopen jaar met 3,1 procent, meldde het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). In het laatste kwartaal van 2017 kwam de groei volgens een eerste schatting uit op 0,8 procent ten opzichte van de voorgaande periode.

Net als in Duitsland is de sterke economische ontwikkeling vooral te danken aan de export en investeringen. De consumptie van huishoudens steeg ook, maar minder hard dan in de eerste drie kwartalen. De groei van de consumptie is volgens het CBS in lijn met het aantrekken van de werkgelegenheid. 

Gevaar voor protectionisme

Voor Duitsland meent Brzeski dat de basis voor de stevige groei van de afgelopen twee jaar stevig overeind blijft. 'De economie kan zijn huidige ritme voor minstens een of twee jaar aanhouden, zonder kans op oververhitting.' Hij wijst wel op potentiële dreigingen, zoals het Amerikaanse protectionisme of een scherpe koersstijging van de euro.

Brzeski waarschuwt ook voor een negatieve impact door de politieke spanningen in Duitsland. Na een ellenlange formatieperiode slaagden christen- en sociaaldemocraten er vorige week in een regeerakkoord te sluiten. Maar zowel in de CDU van bondskanselier Angela Merkel als in de SPD is er grote onvrede over de deal.

Brzeski: 'Duitsland toont tegenwoordig twee verschillende gezichten: het bekende gezicht is dat van een sterke en zeer performante economie; het andere is dat van een fragiele politiek.' Merkel moet nog wachten tot de 464.000 SPD-leden groen licht geven voor haar vierde regering. De uitslag van die stemming wordt verwacht op 4 maart.

Lees verder

Gesponsorde inhoud

Partner content