Duitse werkloosheid op diepterecord

Kanselier Merkel op bedrijfsbezoek bij Siemens in Beieren ©AFP

De Duitse politiek kijkt verlekkerd naar de miljardenoverschotten in de sociale zekerheid, nu het land de volledige tewerkstelling nadert.

Vollbeschäftigung ofte volledige tewerkstelling. Dat beloofde Duits kanselier Angela Merkel afgelopen zomer haar landgenoten tegen 2025. In het huidige tempo van jobcreatie zal elke Duitser die dat wil, nog sneller een job hebben. 

Volgens het Duits ministerie van Arbeid waren er in december opnieuw 29.000 werklozen minder in Duitsland. Daardoor is de werkloosheidsgraad teruggelopen tot 5,5 procent, een diepterecord sinds de hereniging in 1990.

Volgens ramingen van het statistisch bureau Destatis zijn dankzij de sterke economische groei nu 44,3 miljoen Duitsers aan het werk, eveneens een record. Alleen al in 2017 kwamen er 638.000 banen bij, het equivalent van een stad als Antwerpen en de sterkste groei in tien jaar. 

Door de recordtewerkstelling en de navenant sterke stijging van de werknemers- en werkgeversbijdragen klotst het geld bij de arbeidskas tegen te plinten. Het spaarpotje in de sociale zekerheid is al opgelopen tot 17 miljard euro, eind dit jaar zal dit waarschijnlijk bijna 20 miljard zijn. 

Lagere werknemersbijdrages

Daarom gaan nu bij de christendemocratische partijen CDU en CSU stemmen op om de werknemersbijdrages te verlagen. De overschotten dienen om bij de volgende crisis de tijdelijke werkloosheid te financieren, maar er is intussen ruim voldoende in kas. 'De sociale zekerheid is geen spaarkas', zegt CSU-parlementslid Stephan Stracke aan Handelsblatt.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud