Duitsland vermijdt nipt recessie

©Bloomberg

De Duitse economie scheerde eind vorig jaar langs een recessie maar is niet gekrompen, blijkt nu.

De Duitse economie vertraagt, maar groeide in het vierde kwartaal nog nipt. Dat maakte het Duitse agentschap voor statistiek dinsdag bekend. Door die lichte groei ontsnapt Duitsland aan een recessie: twee opeenvolgende kwartalen met een economische krimp.

De vrees dat Duitsland in recessie zou belanden, nam de voorbije weken toe. Vooral de Duitse industrie baarde zorgen, omdat haar productie het sterkst in jaren daalde.

Traagste groei in vijf jaar

De Duitse economie groeide in 2018 het traagst in vijf jaar. De groei vertraagde tot 1,5 procent. De oorzaken zijn de wereldwijde handelsspanningen, de afzwakkende wereldeconomie en onzekerheid over de brexit. Daardoor kwam de export van Duitsland onder druk te staan. Daar kwamen productieverstoringen in de Duitse auto-industrie bovenop.

Het voorbije jaar was wel het negende opeenvolgende met groei, sinds de Duitse economie in 2010 de recessie ten gevolge van de wereldwijde financiƫle crisis achter zich kon laten.

De Duitse economie wordt gezien als de groeimotor van de eurozone en bepaalt in grote mate het tempo van de Belgische economie.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud