ECB zet 'gratis-geldkraan' open

©REUTERS

Maandag is het D-Day voor de Europese Centrale Bank. Dan start de aankoop van staatsobligaties om de inflatie en de groei in de eurozone aan te wakkeren.

De bazooka die de Europese Centrale Bank (ECB) op 22 januari aankondigde, begint maandag echt te schieten. Voorzitter Mario Draghi start dan de massale aankoop van staatsobligaties om de inflatie en de groei in de eurozone aan te wakkeren. Een op het eerste gezicht wat vreemde timing, want de ECB toonde zich vorige week nog opvallend optimistisch over het herstel van de economie.

Voorzitter Mario Draghi liet er geen twijfel over bestaan: hij is van plan zijn ‘gratis geld’-programma volledig uit te voeren. Hij wil 'zeker tot september 2016' maandelijks voor 60 miljard euro obligaties in kopen, en 'langer indien nodig'. In totaal wordt zo de komende twee jaar 1.140 miljard euro naar banken en beleggers gepompt.

Dat de ECB de economische groei in de eurozone in 2015 en 2016 ziet versnellen naar 1,5 en 1,9 procent, terwijl de lat in december maar op 1 en 1,5 procent lag, is voor Draghi geen reden om de bazooka meteen op te bergen. 'De stimulus werkt’, zei hij vorige week en hij verwees daarbij naar de betere economische vooruitzichten sinds de ECB op 22 januari het aankoopprogramma voor staatsobligaties bekend maakte.

De ECB is er ook van overtuigd dat de inflatie de komende jaren weer richting 2 procent evolueert. 'We merken de impact van de goedkope olie, de lagere euro en onze eigen stimulus', zei Draghi. 'In het bijzonder kunnen bedrijven en gezinnen tegen betere voorwaarden geld lenen.'

Economen zijn verdeeld over de duur van het stimulusprogramma. De ene helft gelooft dat de geplande geldinjectie volstaat om de inflatie op te krikken naar de doelstelling. De andere helft voorspelt dat de ECB ook na september 2016 nog staatsobligaties zal aankopen.

'Het is moeilijk voor de ECB om niet positief te zijn, maar de euforie is een beetje overdreven’, vindt ook ING-econoom Carsten Brzeski. Beleggers hebben echter enkel oog voor de optimistische geluiden van de ECB. De Bel20 steeg afgelopen vrijdag met 0,8 procent en sloot op het hoogste peil sinds juni 2008. De Euro Stoxx50 won 1 procent.

Wie verkoopt?

Draghi liet vorige week ook weten desnoods obligaties met een negatief rendement op te kopen. Dat zal ook nodig zijn, want veel grote beleggers lijken niet erg happig om hun papier te verkopen. Belgische banken staan bijvoorbeeld niet te springen om staatsobligaties te verkopen, leerde een rondvraag van De Tijd bij acht grote en middelgrote banken.

Ook verzekeraars zijn niet geneigd om hun staatsobligaties te verkopen. ‘We verkopen onze obligaties nooit’, zei Bart De Smet, de CEO van Ageas, twee weken geleden aan De Tijd. ‘De uitspraak van De Smet is vrij representatief voor alle Belgische verzekeraars’, zegt Assuralia, de beroepsvereniging van de sector.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect