Europese groei halveert

©REUTERS

Het bruto binnenlands product (bbp) in de eurozone trok in de periode april-juni slechts met 0,3 procent aan, blijkt uit een eerste raming.

Er lijken wat obstakels te liggen op de weg naar economisch herstel in de eurozone. Het bbp in de 19 landen die de Europese eenheidsmunt gebruiken, trok in de periode april -juni kwartaal op kwartaal aan met 0,3 procent. Dat maakte Eurostat, het Europees bureau voor de statistiek, vrijdag bekend.

De Europese motor sputtert dus wat. Want tijdens de eerste drie maanden van dit jaar groeide de economie van de eurozone nog met 0,6 procent.

Sociale onrust

Een gedetailleerde analyse van de cijfers geeft Eurostat nog niet. Maar wellicht valt de bbp-groei in de eurozone vooral terug omdat Frankrijk pas op de plaats maakt.

De sociale onrust in het voorjaar woog op de tweede economie van de eurozone. Bovendien lieten de Franse gezinnen het geld ook minder rollen.

Duitsland

De Spaanse economie blijft wel in vorm. De vierde economie van de eurozone spurtte in april-juni 0,7 procent hoger. Hoe Duitsland, de grootste economie van de eurozone, het ervan afbracht, is nog niet bekend.

Destatis, het Duitse bureau voor de statistiek, publiceert volgende maand pas een eerste raming. De data voor Italiƫ, de derde economie van de eurozone, worden op 12 augustus bekendgemaakt.

Gezinnen

In de hele Europese Unie groeide de economie in het tweede kwartaal van 2016 met 0,4 procent. Tijdens de eerste drie maanden van 2016 was dat nog 0,5 procent.

'De groei is wellicht voor een belangrijk deel te danken aan de gezinnen', stelt Peter Vanden Houte, hoofdeconoom van ING. 'De werkloosheid bleef immers dalen tijdens het vorige kwartaal.'

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud