Europese groeimotor hapert

Productie van treinstellen bij AnsaldoBreda in Napels ©Bloomberg

De groei van de economie van de eurozone lijkt in het tweede kwartaal wat te vertragen.

De indicator van de aankoopdirecteurs, de PMI Composite-index, is in april onverwacht gedaald van 54 tot 53,5 punten, blijkt uit de flash-raming. De daling deed zich zowel voor in de industrie als in de dienstensector. Met 53,5 blijft de index wel afgetekend boven de 50 punten, de grens tussen groei en krimp.

De PMI was al vier maanden op rij aan het stijgen en economen gingen ervan uit dat de stijgende trend zich ook in april had doorgezet. Tegenvallende cijfers voor Duitsland en Frankrijk maakten vanmorgen echter duidelijk dat de PMI wel eens zou kunnen tegenvallen. Wat dus bewaarheid werd.

Een en ander betekent dat de massale geldinjectie door de Europese Centrale Bank voorlopig niet doorwerkt in de reële economie. Vermoedelijk zal het tijd vergen om de fragiele Europese economie, die gekenmerkt wordt door grote regionale verschillen, weer op hogere toeren te krijgen.

Een bijkomende remmende factor is Griekenland, dat zich onder de regering-Tsipras volgens de andere EU-lidstaten als een ‘stout kind’ gedraagt.

Het PMI-cijfer is in lijn met onze groeiverwachting van ongeveer 0,4 procent in het eerste kwartaal, zegt econome Jessica Hinds van Capital Economics. 'Maar als we vooruitkijken, is er een duidelijk risico dat de samengestelde PMI verder zakt naarmate de zorgen over de toestand in Griekenland en een mogelijke exit uit de eurozone toenemen. Daarmee groeit het gevaar voor een nieuwe economische vertraging in de eurozone.'

Ken Wattret van BNP Paribas is optimistischer. Hij wijst er op dat het cijfer van 53,5 nog een tikkeltje hoger is dan het gemiddelde voor het eerste kwartaal (53,3). De cijfers kunnen wat hobbelen van maand tot maand 'maar de trend is er nog steeds een van verbetering op het eurozone-niveau', al is die verbetering iets zwakker dan was verwacht op basis van de diverse 'rugwinden' waarvan de economie momenteel profiteert.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud