Advertentie
Advertentie

Italië klimt uit recessie

Een overdekte markt met Italiaanse vlaggen in Rome. ©Bloomberg

De economische groei in de eurozone is in het eerste kwartaal onverwacht verdubbeld tot 0,4 procent. Dat is onder meer te danken aan de heropleving van de Italiaanse economie.

Na talloze ontgoochelende cijfers is de Europese economie eindelijk aan de beterhand. Vooral Italië tekent dinsdag voor positief nieuws. De economische activiteit in de derde economie van de eurozone steeg in het eerste kwartaal met 0,2 procent na twee kwartalen met negatieve groei. Dat betekent dat de Italiaanse recessie voorbij is. Economen hadden slechts 0,1 procent groei voorspeld.

De krimp van de Italiaanse economie in de tweede helft van 2018 was onder meer te wijten aan de sterke stijging van de langetermijnrente. De Italiaanse tienjaarsrente steeg vorig jaar boven 3 procent omdat beleggers vreesden dat de nieuwe regering de begroting zouden doen ontsporen. Daardoor moesten de overheid, de gezinnen en de bedrijven een hogere rente betalen als ze geld ontleenden. Sindsdien viel de tienjaarsrente gedeeltelijk terug naar zowat 2,5 procent.

Mede dankzij de heropleving van de Italiaanse economie steeg de economische activiteit in de hele eurozone met 0,4 procent, tegenover 0,2 procent in het vierde kwartaal van vorig jaar. Dat meldt Eurostat. Economen hadden 0,3 procent groei voorspeld.

Spanje

Ook in Spanje en wellicht Duitsland versnelde de groei. De groei van de Spaanse economie versnelde van 0,6 naar 0,7 procent omdat de investeringen fors toenamen. Duitsland publiceert pas over twee weken groeicijfers, maar het is nagenoeg zeker dat ook daar de groei duidelijk verstevigde. In Frankrijk stabiliseerde de groei op 0,3 procent en in België zakte de groei naar 0,2 procent.

Of het economisch herstel in de eurozone duurzaam is, is niet zeker. Het ondernemersvertrouwen is in april blijven dalen, bleek maandag. Veel zal afhangen van de handelsonderhandelingen tussen de VS en China en van de concrete modaliteiten van de brexit. De recente stimuleringsmaatregelen van China zijn goed nieuws voor de Europese export. ING voorspelt voor de volgende kwartalen ongeveer 0,3 procent groei.

ECB

De hoger dan verwachte groei vermindert de druk op de Europese Centrale Bank (ECB) om extra stimuli te lanceren. De ECB voorspelde in maart 0,2 procent voor het eerste kwartaal. De groei blijkt dus dubbel zo hoog. De ECB verwacht 0,3 procent groei in het tweede kwartaal en 0,4 procent in het derde kwartaal, maar sommige bestuurders vinden die prognoses te optimistisch.

Frankfurt onderzoekt tegen begin juni of een bijsturing van het monetair beleid nodig is om de groei en inflatie op te krikken. De ECB overweegt de impact van de negatieve rente op de banken te milderen. Ze moet ook nog een beslissing nemen over de voorwaarden van de aangekondigde langlopende leningen aan de banken.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud