Advertentie
Advertentie

Italië ontsnapt voorlopig aan begrotingsstrafbankje

Pierre Moscovici (links) en Valdis Dombrovskis. ©EPA

De Europese Commissie neemt voorlopig genoegen met de Italiaanse begrotingsaanpassingen. Rome ontsnapt zo aan het Europese strafbankje.

Valdis Dombrovskis, vicevoorzitter van de Europese Commissie, maakte woensdag bekend dat Europa voorlopig geen procedure voor een buitensporig tekort opstart. Italië dreigde het eerste land te worden dat door de te hoge schuld op het Europese strafbankje belandt.

De Italiaanse regering bood maandagochtend een gewijzigde ontwerpbegroting aan voor volgend jaar. Het eerste ontwerp in oktober leidde tot een heftige confrontatie met de Europese Commissie. Italië stelde toen voor om het begrotingstekort te doen oplopen tot 2,4 procent van het bbp.

Intensieve onderhandelingen

De Europese Commissie gaf Italië eind november een zware onvoldoende omdat het land 'ernstig afweek van het begrotingspad'. Er werd meteen een sanctieprocedure, die kan leiden tot een boete van 0,5 procent van het bbp, in de steigers gezet. De Europese ministers van Financiën steunden die aanpak, maar vroegen de Commissie een dialoog met Rome op te starten.

Na intensieve onderhandelingen in de marge van de Europese top eind vorige week en afgelopen weekend, raakte de Italiaanse regering het eens over een aangepast cijfer. De regering van Giuseppe Conte rekent nu op een nominaal tekort van 2,04 procent van het bbp in 2019.

Dat komt neer op 10,25 miljard euro minder uitgaven. In structurele termen is er geen verslechtering meer van de begroting, zegt Dombrovskis. Dit is nog altijd 'kantje boord', want dit betekent in de praktijk nul structurele verbetering, terwijl Rome normaal 0,6 procent aan inspanningen moet doen om de economie en arbeidsmarkt grondig te hervormen. De nieuwe cijfers zijn wel gebaseerd op een 'plausibel economisch scenario', klinkt het. De economische groeiverwachting voor volgend jaar is van een 'te optimistisch percentage' van 1,5 procent bijgesteld naar 1 procent.

Geen ideaal budget

Dombrovskis erkent dat de Italiaanse regering een hele weg aflegde, weg van de confrontatiekoers in het begin van de herfst. 'We veranderen geen euro aan ons plan', zei Matteo Salvini, de vicepremier van de extreemrechtse Lega, toen.

Dit is de overwinning van de politieke dialoog. We hebben die altijd verkozen boven confrontatie.
Pierre Moscovici
Europees Commissaris voor Financiën

De Europese Commissaris voor Financiën Pierre Moscovici noemt het 'de overwinning van de politieke dialoog. We hebben die altijd verkozen boven confrontatie.' Voor Moscovici is die dialoog ook nodig om het huidige politieke klimaat te keren. 'Als we nu een negatieve evaluatie hadden gemaakt, had dit vooral de extremistische partijen in Europa gesmaakt', voegt hij eraan toe.

Toch is het oordeel van de Commissie geen vrijgeleide. 'Het Italiaanse begrotingsplan is niet ideaal', zegt Dombrovskis. Hij benadrukt bijvoorbeeld dat de begroting ook de komende jaren meer kost dan voorzien. Italië kan als compensatie de btw verhogen. 'Gebeurt dat niet, dan moeten elders belangrijke inkomstenbronnen gezocht worden.' Bovendien blijft de Italiaanse schuld nog altijd veel te hoog.

2 miljard aan investeringen bevroren

De goedkeuring komt er op voorwaarde dat Italië alle afspraken ook effectief naleeft. Bovendien komt er in de lente sowieso een nieuwe evaluatie van de Italiaanse en mogelijk ook andere probleembegrotingen, zoals de Franse en de Belgische.

De Italiaanse regering verbond zich ertoe 2 miljard euro aan geplande investeringen te bevriezen. Zo voert de coalitie van de links-populistische Vijfsterrenbeweging en de uiterst rechtse Lega het minimuminkomen voor de zwaksten in de maatschappij pas eind maart in. Aanvankelijk zou die maatregel al in januari van kracht worden. Ook aan de pensioenhervorming wordt gesleuteld. En er komt een ecotaks op luxeauto's en SUV's om mensen aan te sporen elektrische of hybride wagens te kopen.

De Italiaanse langetermijnrente zakte na de aankondiging met 16 basispunten tot 2,77 procent. Dat is bijna 1 procentpunt minder dan de piek op 20 november.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud