Negatieve inflatie verhoogt druk op ECB

ECB-voorzitter Mario Draghi. ©© Luo Huanhuan/Xinhua Press/Corbis

De inflatie in de eurozone is onverwacht onder nul gezakt. Daardoor stijgt de druk op de Europese Centrale Bank (ECB) om meer geld in de economie te pompen.

De inflatie daalde in september naar -0,1 procent, tegenover 0,1 procent in augustus, blijkt uit cijfers van Eurostat. De negatieve inflatie is vooral te wijten aan de grotere daling van de energieprijzen. Economen hadden 0 procent inflatie voorspeld. De kerninflatie, zonder energie, voeding, alcohol en tabak, bleef stabiel op 0,9 procent.

De energieprijzen dalen omdat het overaanbod van olie aanhoudt. Duitsland en Spanje publiceerden dinsdag al een groter dan verwachte daling van de inflatie. In België daarentegen steeg de inflatie naar 1,06 procent, omdat de btw op elektriciteit werd verhoogd van 6 naar 21 procent.

De negatieve inflatie in de eurozone zal de druk op de Europese Centrale Bank (ECB) verhogen om extra stimuleringsmaatregelen te lanceren. Frankfurt streeft naar een inflatie van 'minder dan maar dicht bij 2 procent'.

Maar er is weinig kans dat de ECB snel beslist meer geld in de economie te pompen. ECB-voorzitter Mario Draghi zei vorige week dat het te vroeg is om te beoordelen of de lager dan verwachte inflatie tijdelijk is of een langere periode zal aanhouden.

Hij herhaalde wel dat de ECB kan beslissen meer schuldpapier aan te kopen of die aankopen langer voort te zetten dan gepland. De ECB koopt sinds maart elke maand voor 60 miljard euro obligaties en ander schuldpapier en wil dat blijven doen tot september 2016.

Eurostat meldde ook dat de werkloosheidsgraad in de eurozone in augustus stabiliseerde op 11 procent. Het cijfer van juli werd opwaarts herzien van 10,9 naar 11 procent en economen hadden ook voor augustus 10,9 procent werkloosheid voorspeld. In België blijft de werkloosheidsgraad met 8,8 procent lager dan het Europees gemiddelde.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud