Parijs wil Vestagers veto van megafusie kunnen terugdraaien

De Franse en Duitse minister van Financiën, Bruno Le Maire en Olaf Scholz. ©EPA

Frankrijk wil EU-commissaris voor Mededinging Margrethe Vestager kunnen terugfluiten, als ze nog eens een megafusie zoals die van het Franse Alstom en het Duitse Siemens verbiedt.

Frankrijk en Duitsland werken aan een plan voor een Europees industriebeleid dat moet leiden tot de vorming van 'wereldkampioenen'. De Franse en Duitse ministers van Financiën, Bruno Le Maire en Olaf Scholz, zeiden dat dinsdag samen, vlak voor ze een vergadering met hun ambtsgenoten uit de 26 andere EU-landen binnengingen.

Le Maire wees op de beslissing van Europees commissaris voor Mededinging Margrethe Vestager, die vorige week de megafusie tussen de treinbouwers Alstom en Siemens verbood, omdat ze samen zo'n machtig monopolie zouden beheren dat ze de prijs voor Europese treinen kunstmatig konden verhogen.

Economisch overleven

Le Maire zei dat hij de regels voor concurrentie in de Europese Unie daarom wil herschrijven. Hij wil dat de Raad, de bijeenkomst van de Europese staatshoofden en regeringsleiders op de Europese toppen, een evocatierecht krijgt als de Commissie belangrijke fusies verbiedt. Hij wil ook een mogelijkheid inbouwen om 'dynamischere' oplossingen goed te keuren. Zo kan een megafusie groen licht krijgen, maar nadien sterk gemonitord worden zodat ze geen monopoliewinsten kan boeken.

De Franse minister riep op meer te investeren in artificiële intelligentie en technologie. Hij noemde dat een kwestie van economisch overleven. 'Het is tijd om wakker te worden', sprak hij. Dinsdag reist hij naar Berlijn om over de kwestie te spreken met de Duitse minister van Economie Peter Altmaier.

Olaf Scholz, die naast Le Maire stond tijdens de verklaring, sprak zich niet uit over een hervorming van de concurrentieregels. Hij zei dat bedrijven het makkelijker moeten krijgen om de schaalgrootte van de Europese economie te gebruiken om uit te groeien tot een industriële wereldkampioen. Volgens hem is het belangrijk dat Europese bedrijven de concurrentie op de wereldmarkt aankunnen.

Scheepswerf Saint-Nazaire

Le Maire ging niet in op de vraag van een Italiaanse journalist waarom de Franse president Emmanuel Macron dan verhinderde dat de Franse scheepswerf Saint-Nazaire in Italiaanse handen belandde, als dan toch Europese kampioenen moeten kunnen groeien. Hij merkte gewoon op dat Polen en Spanje volgens hem de Franse plannen steunen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud