Advertentie

Rutte: 'We willen toch niet eindigen als België?'

Mark Rutte verdedigt de beslissing om de dividendbelasting af te schaffen ©ANP

De Nederlandse premier verdedigt de afschaffing van de dividendbelasting met het argument dat het cruciaal is multinationals in het land te houden.

In Nederland is flink wat beroering ontstaan over de afschaffing van de dividendbelasting vanaf 2019, één van de opvallendste maatregelen van de nieuwe regering van premier Mark Rutte. De maatregel kost Den Haag 1,4 miljard per jaar en komt eigenlijk uitsluitend buitenlandse aandeelhouders  - inclusief kleine Belgische beleggers - ten goede, aangezien Nederlanders sowieso de betaalde roerende voorheffing in hun aangifte kunnen verrekenen. 

De oppositie was er als de kippen bij om de maatregel tegen de achtergrond van het Paradise Papers-dossier - dat Nederland wegzet als fiscaal paradijs - als een zoveelste cadeau aan multinationals te omschrijven. Zeker nadat de openbare zender NOS berichtte dat de regering met de maatregel voor rekening reed van stevig lobbyende multinationals als Shell, Unilever, Philips en AkzoNobel.

Nexit

Het Financieele Dagblad stipt aan dat Unilever nog dit jaar af wil van zijn dubbele Nederlands-Britse juridische structuur. Met andere woorden: het hoofdkantoor komt ofwel in Rotterdam, ofwel in Londen. En Nederland wil absoluut een 'nexit' van Unilever vermijden. En dat het Verenigd Koninkrijk geen roerende voorheffing heft, is daarbij zonder twijfel een belangrijke factor. 

Of een hoofdkantoor 1,4 miljard per jaar waard is, is natuurlijk een ander paar mouwen. Het Centraal Planbureau zegt in zijn eerste analyse van de plannen van de regering Rutte-III 'geen empirisch bewijs' te hebben over eventuele effecten voor de Nederlandse economie. 

Lodewijk Asscher van de sociaaldemocratische oppositiepartij PvdA vuurde een reeks vragen af op Rutte over de dividendbelasting. Maar Rutte liet het achterste van zijn tong niet zien. In zijn schriftelijk antwoord erkende hij alleen gelobby van Shell, omdat die eveneens Nederlandse-Britse oliereus de contacten met de formateurs tijdens de regeringsonderhandelingen ook aangemeld had. Shell zegt al 12 jaar te lobbyen voor de afschaffing. 

Brexit

Ook vrijdag hamerde Rutte er op de wekelijkse persconferentie dat de dividendbelasting belangrijk is om Nederland 'rijk en succesvol' te houden. Hij erkende zonder Unilever zelf te noemen dat 'brexit' een rol speelt omdat Londen 'actief' bezig is om bedrijven te lokken.

We zien in België wat er gebeurt als je niet op tijd de bakens verzet
Mark Rutte
Nederlands premier

Daarnaast verwijst Rutte ook naar het gratisgeldbeleid van de Europese Centrale Bank. 'Dat maakt bedrijven kwetsbaarder voor overnames, omdat het gemakkelijker is om veel geld in te zamelen. En dus moeten we het voor bedrijven aantrekkelijker maken om hier te komen, maar ook om hier te blijven'. Dat is een duidelijke allusie op AkzoNobel en PostNL, die over het voorbije jaar buitenlandse kandidaat-overnemers met rugdekking van politiek Den Haag wandelen stuurden. 

Rutte waarschuwt dat Nederland als kleine, open economie kwetsbaar is. En dat het belangrijk is aandacht te hebben voor 'het type bedrijven waar Nederland groot door is geworden'. Rutte: 'We zien in België wat er gebeurt als je niet op tijd de bakens verzet. België heeft nog één internationaal werkend bedrijf over, InBev. Al de rest is weg. Ze hadden er heel veel'.  

De persconferentie van Mark Rutte (citaat over België vanaf 24')

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud