Toekomstige ECB-hoofdeconoom hint op monetaire versoepeling

©REUTERS

Philip Lane, die in juni Peter Praet opvolgt als hoofdeconoom van de Europese Centrale Bank, laat uitschijnen dat de sombere economische outlook extra maatregelen rechtvaardigt.

Op een event zei de toekomstige hoofdeconoom dat de neerwaartse risico's voor de Europese economie zijn toegenomen. Ook zei Lane dat de ECB in maart nieuwe economische vooruitzichten publiceert en dat de centrale bank op basis van die cijfers op 7 maart met een nieuw rentebesluit komt. Daarmee hint de nieuwe Ierse hoofdeconoom op een versoepeling van het monetaire beleid.

In december raamde de centrale bank de groei van de eurozone op 1,7 procent voor 2019 en de inflatie op 1,6 procent. Die cijfers worden dus waarschijnlijk naar beneden bijgesteld in de prognose van maart.

Dat de ECB in haar groeivooruitzichten wil knippen, is niet heel verrassend. Eerder sneed de Europese Commissie al in haar vooruitzichten voor de Europese economie. Ze verlaagde de groeiprognose van 1,9 naar 1,3 procent voor 2019.  Hoewel de binnenlandse vraag in de meeste eurolanden op peil blijft door een relatief sterke arbeidsmarkt, heeft de Europese economie last van de wereldwijde groeivertraging en de verslechtering van de internationale handel.

Ook andere indicatoren wijzen op een verslechtering van het economische klimaat in de eurozone. Zo wezen de definitieve cijfers van de Europese Purchasing Managers' Index over januari al uit dat de groei in de muntunie op het laagste punt in vijf jaar staat. En ook de cijfers over de industriële productie waren niet om over naar huis te schrijven.

Afbouw van stimulus

De economische vertraging in Europa komt op een erg ongelegen moment. De centrale bank is net gestopt met haar obligatieopkoopprogramma om de economie te stimuleren, wat het moeilijk maakt op 7 maart extra stimuli te lanceren. Een herstart van het programma zou inconsequent zijn, waardoor de ECB die maatregel vermoedelijk wil mijden.

ECB-voorzitter Mario Draghi zal wel met een maatregel moeten komen, als de groeivertraging doorzet. De ECB heeft haar inflatiedoelstelling - een inflatie lager dan maar dicht bij 2 procent - in geen jaren gehaald en ook dit jaar zal dat op deze manier niet lukken. De inflatie in de eurozone bedraagt 1,6 procent, duidelijk onder de doelstelling.

De minst controversiële stap is dat de ECB de timing van een renteverhoging uitstelt. Tot nu heeft de centrale bank aangegeven dat de rente gebetonneerd blijft tot minstens het einde van de zomer van 2019.

Uitstel tot 2022

Steeds meer analisten denken dat de ECB de rente dit jaar niet meer verhoogt. Zo zei Deutsche Bank afgelopen maandag dat het verwacht dat de centrale bank de rente niet voor december 2020 verhoogt. Analisten van de vermogensbeheerder Fidelity denken zelfs dat de renteverhoging niet voor 2022 komt.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud