Advertentie
Advertentie

Turkije trekt rente fors op om financiële crisis in te dijken

Murat Cetinkaya, voorzitter van de Turkse centrale bank. ©AFP

De Turkse centrale bank verhoogt haar belangrijkste rentetarief met 3 procentpunten naar 16,5 procent.

Met die ingreep hoopt ze de duizelingwekkende val van de Turkse lira af te remmen. De lira ligt al maanden onder vuur, maar krijgt het de jongste dagen almaar harder te verduren uit vrees dat president Recep Tayyip Erdogan de centrale bank helemaal aan banden zal leggen.

16,5 procent
Turks rentetarief
De Turkse centrale bank verhoogde woensdagavond de rente met 3 procentpunten.

Woensdag zakte de munt naar verse dieptepunten tegenover de dollar en de euro. De val tegenover de dollar bedroeg op een bepaald moment meer dan 5 procent, goed voor de slechtste dagprestatie in een decennium.

Vluchtende beleggers

Erdogan had vorige week in een uitzonderlijk interview met Bloomberg TV te kennen gegeven dat hij bij een herverkiezing op 24 juni van plan is de centrale bank aan de ketting te leggen. Daarmee lijkt de president een financiële crisis georganiseerd te hebben. 

De spiraal van vluchtende beleggers en een fors in waarde dalende munt dreigt de economie stevig te besmetten, waarschuwde het kredietratingbureau Fitch dinsdag nog.

'Dit zal niet volstaan'

Na de renteverhoging van woensdagavond wisselde de lira zijn verliezen tegenover de euro in voor een winst van bijna 2 procent. Maar of dat herstel een staartje krijgt, valt nog te bezien. 

De Turken hebben bewezen dat ze wél willen ingrijpen. De lira zou op zijn minst tijdelijk moeten stabiliseren.
Chris Turner
ING-strateeg

'Beleggers waren bang dat Ankara er niets voor voelde om de negatieve spiraal van een zwakkere lira en een hogere inflatie te breken. Ze dachten dat het beleid bevroren zou zijn tot aan de verkiezingen van 24 juni', zegt ING-strateeg Chris Turner in zijn nieuwsbrief.

'De beleidsmakers hebben nu bewezen dat ze wel willen ingrijpen. Al kan je je afvragen of een reëel rentetarief van 2,5 procent (het rentetarief van de centrale bank min de inflatie) wel hoog genoeg is. De lira zou op zijn minst tijdelijk wat moeten stabiliseren.'

Frank Vranken, de hoofdstrateeg van de KBL-groep, denkt niet dat de rentestijging voldoende zal zijn. 'Dit zal niet volstaan om grote speculanten tegen te houden en de stijgende inflatie aan te pakken. De val van de lira is zeer verontrustend, Turkije importeert nu elke dag inflatie. Als het land ook kapitaalcontroles invoert, riskeert het buitenlandse langetermijninvesteerders weg te jagen en zichzelf in de voet te schieten.’

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud