Advertentie

Van een Engelse schuur tot de boordtabel van Frankfurt

De conjunctuurbarometer van Markit is uitgegroeid tot dé invloedrijkste indicator van de eurozone. Niet slecht voor een onderzoeksbureau dat niet zo lang geleden in een Engelse schuur begon.

Kent u Lance Uggla? Ja? Proficiat, u bent übernerd. Vraag u niet langer af waarom u op café zo vaak zo snel alleen zit te drinken. Nee? Dan hoort u bij de 99 procent. Uggla is een Canadese obligatiehandelaar die snel carrière maakte in de Londense City en in 2001 een gat in de markt zag. Data verzamelen over een net exploderende maar ondoorzichtige markt: kredietderivaten. Juist, de intussen wijd en zijd verguisde ‘massavernietigingswapens’.

Gewapend met een kredietlijn van zijn ex-werkgever TD Securities en zes collega’s startte Uggla elf jaar geleden de informatieleverancier Markit op. In een schuur achter in de tuin van zijn riante woonst in Hertfordshire ten noorden van Londen.

Markit is een van de invloedrijkste financiële dataleveranciers. Met zijn data over kredietderivaten boorde Uggla een goudader aan, die door de crisis en de nood aan accurate info over toxische instrumenten alleen maar rijker werd. JPMorgan, Goldman Sachs en Morgan Stanley zijn de grootaandeelhouders van Markit, dat dik 3 miljard dollar waard is.

Uggla stampte ook Markit Economics uit de grond. Dat economisch onderzoeksteam onttroonde snel de Duitse Ifo als invloedrijkste polsslag van de eurozone. Die eer gaat nu naar de PMI Composite van Markit.

PMI staat voor 'purchasing managers index', zeg maar de logistieke managers die de investeringsportefeuille van bedrijven beheren. Markit polst elke maand over heel de eurozone 4.500 van die heren en dames.

Uit vragen over het orderboekje (30%), de productie (25%), de tewerkstelling (20%), de leverancierstijden (15%) en de voorraden (10%) distilleert Markit een conjunctuurbarometer. Zien alle respondenten in alle segmenten een stijgende activiteit, dan staat de index op 100, bij het omgekeerde is de index nul. 50 is noch krimp, noch groei.

Een week voor het einde van de maand geeft Markit om 10 uur zijn eerste raming op basis van 75 à 80 procent van de antwoorden. Een eerste raming die ook de Europese Centrale Bank, naast een pak beleggers en economen, met argusogen in de gaten zal houden. Want in Frankfurt prijkt de PMI hoog op de boordtabel als ‘early warning signal’. Niet slecht voor een informatieleverancier die in 2001 in een schuur begon.

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud