Wegglijdende inflatie zet ECB onder druk

Drie jaar en 2.400 miljard stimulus verder is Mario Draghi er nog altijd niet geslaagd de inflatie naar de doelstelling te tillen ©Bloomberg

Omdat 2.369 miljard euro stimulus niet volstaat om de inflatie duurzaam op te tillen gaat de Europese Centrale Bank zo goed als zeker nog langer en meer schulden opkopen.

Zelfs met intussen 2.369 miljard euro stimulus sinds maart 2015 koop je nog geen inflatie, moet de Europese Centrale Bank (ECB) vaststellen. Volgens de jongste data van Eurostat viel de kerninflatie - dus exclusief voeding en energie - in april terug tot 0,7 procent, van 1 procent in maart.

©Mediafin

Idem voor de globale inflatie, die weer van 1,3 naar 1,2 procent afbrokkelt. Met andere woorden: de doelstelling van de ECB, een inflatie van 'minder dan, maar dicht bij 2 procent', is weer een heel eind verder af. 

'ECB-toplui als Peter Praet en Jens Weidmann beschouwen de recente groeiverzwakking als tijdelijk, maar hetzelfde kan niet gezegd worden van de zwakke inflatie', merkt ING-econoom Bert Colijn op.

'De stimulus in september laten aflopen wordt nu extreem moeilijk voor de hardliners in de raad van bestuur. Met alleen nog de inflatiecijfers voor mei vóór de vergadering van juni en de kerninflatie ruim onder 1 procent is een verlenging van het stimulusprogramma zo goed als een zekerheid.'

Centraal bankiers vinden 'een beetje inflatie' belangrijk als prikkel voor consumenten en ondernemers om het geld te laten rollen.

Minder uitgesproken, maar even belangrijk is dat 'een beetje inflatie' ook helpt om de gigantische schuldenlast van de Europese overheden - collectief bijna 10.000 miljard euro in de eurozone - op een relatief pijnloze manier reëel af te toppen.

Daarom koopt de centrale bank sinds maart 2015 op grote schaal overheids- en bedrijfsschulden op met vers gedrukt geld, 'een kwantitatieve versoepeling' in het bankiersjargon. 

De Heilige Graal van de ECB

De Europese Centrale Bank definieert 'prijsstabiliteit' - haar enige doelstelling - iets anders dan de gemiddelde consument die het leven liefst niet duurder ziet worden. Wel als een stijging van de inflatie van 'minder dan, maar dicht bij' 2 procent. 

Door in bulk schulden op te kopen spelen centraal bankiers een soort monetair driebanden: met de bulkinkoop van schulden stoppen ze banken en beleggers massa's cash in de handen, met het vriendelijke verzoek die productiever aan te wenden via de aankoop van aandelen en bedrijfskredieten.

Daarbij hopen ze dat bedrijfskredieten goedkoper worden en dat via meer bedrijfsinvesteringen de economie en de inflatie een boost krijgen. 

Intussen groeit de kritiek op het gratisgeldbeleid. Spaarders verliezen jaar na jaar geld en dat leidt zeker in Duitsland, een spaarzame natie die collectief per seconde meer dan 5.000 euro op het spaarboekje zet, tot knarsende tanden. Ook België is als land met een groot spaaroverschot bij de gezinnen per saldo de dupe van het ultrasoepele ECB-beleid

De ECB heeft in januari wel de schuldinkopen gehalveerd tot 'slechts' 30 miljard euro per maand. Om u een idee te geven: dat maandelijks bedrag is ongeveer de totale financieringsbehoefte van de Belgische overheid in heel 2018.


Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud