'Zuinige vier' lanceren eigen Europees herstelplan

De Oostenrijkse kanselier Sebastian Kurz ©REUTERS

Zes dagen na Duitsland en Frankrijk hebben ook de vier 'zuinige' EU-lidstaten een eigen voorstel uitgewerkt om de Europese economie te helpen herstellen van de coronaschok.

De Franse president Emmanuel Macron en de Duitse bondskanselier Angela Merkel stelden maandag voor om de Europese Commissie, gedekt door garanties van de lidstaten, tot 500 miljard euro te laten lenen op de kapitaalmarkten. Dat geld zou via de Europese begroting als subsidies naar die lidstaten en sectoren vloeien die het zwaarst zijn getroffen door de coronacrisis. 

Oostenrijk, Nederland, Denemarken en Zweden zien die piste echter niet zitten. Ze vrezen dat er via de achterdeur een 'schuldenunie' ontstaat. Toch willen ook zij een herstelfonds, zo blijkt uit een voorstel dat het bureau van de Oostenrijkse kanselier Sebastian Kurz zaterdag heeft gepubliceerd. Daarbij zou het geld eerder via gunstige leningen ter beschikking worden gesteld.

Voorwaarden

De 'zuinige vier' willen dus niet weten van een mutualisering van schulden om financieel zwakkere lidstaten te helpen. De vier landen, die al maanden front vormen in de strijd om de nieuwe Europese meerjarenbegroting tot 2027, blijven zich ook kanten tegen een aanzienlijke verhoging van de Europese begroting, zoals Macron en Merkel voorstellen.

Het fonds van de vier landen zou twee jaar operationeel blijven, en gekoppeld worden aan voorwaarden. Het geld moet geïnvesteerd worden 'in activiteiten die het meest bijdragen aan het herstel, zoals onderzoek en innovatie, in een versterking van de gezondheidssector en in de groene transitie', luidt het. Ze achten het ook noodzakelijk om 'de uitgaven te beschermen tegen fraude'.

De Europese Commissie presenteert woensdag haar voorstel voor een relancefonds. Nadien moeten de 27 lidstaten het onderling eens raken. Ook het Europees Parlement heeft zijn zeg in begrotingszaken.

Onvoldoende

Het zwaar getroffen Italië heeft het plan van de zuinige vier meteen een 'onvoldoende' meegegeven. De zware recessie verdient 'ambitieuze en innovatieve voorstellen' want de interne markt met zijn voordelen voor alle Europeanen is in gevaar, twitterde minister van Europese Zaken Enzo Amendola zaterdag. 'Het plan van de 'zuinige' landen is defensief en onvoldoende.'

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud