Zwitsers stemmen tegen inperking vrij verkeer met EU

De Zwitserse Volkspartij (SVP) voerde fors campagne voor een inperking van de immigratie vanuit de Europese Unie. ©EPA

Een burgerinitiatief, Operation Libero, voerde met succes campagne tegen het initiatief van de Zwitserse Volkspartij.

De Zwitsers stemden zondag in een referendum tegen een beperking van het vrije verkeer met de Europese Unie. Het referendum kwam er op vraag van de rechtspopulistische Zwitserse Volkspartij (SVP).

Om het voorstel erdoor te jagen was niet alleen een meerderheid van de kiezers nodig, maar moest ook een meerderheid van de 26 kantons voorstander zijn. Het voorstel lijkt ruimschoots verworpen: volgens de eerste tellingen stemde slechts 36 à 40 procent vóór inperking. De meeste Zwitsers stemmen per post in de twee tot drie weken voorafgaand aan het referendum, maar zondag kon tot 12 u gestemd worden in een stembureau.

De SVP wou de bilaterale overeenkomst met de Europese Unie (EU) over het vrije verkeer van personen beëindigen. Volgens de partij lijdt Zwitserland 'onder ongecontroleerde en buitensporige immigratie' en zouden banen daardoor bedreigd worden. Er zouden jaarlijks zo'n 75.000 werknemers uit de EU naar Zwitserland trekken.

Dat naar schatting twee derde van de Zwitserse het initiatief verwierp, komt mede omdat de SVP dit keer een tegenstander van formaat had: het burgerinitiatief Operation Libero, onder aanvoering van Laura Zimmermann. Zij zette tijdens de campagne fors de potentieel grote economische schade van het SVP-initiatief in de verf en waarschuwde voor een Zwitserland dat een 'openluchtmuseum' (Freilichtmuseum) dreigde te worden.

De Zwitsers stemden daarnaast ook - onder meer - over de invoering van twee weken vaderschapsverlof, de aanschaf van gevechtsvliegtuigen en het versoepelen van de beperkingen op het schieten van wolven. De Zwitserse vaders lijken op een duidelijk 'ja' af te steven, wolven en straaljagers zijn op dit ogenblik een dubbeltje op hun kant.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud