'Brits parlement stemt op 15 januari over brexitdeal'

De Britse premier Theresa May ©AFP

Het House of Commons zal op 14 of 15 januari stemmen over de May-deal die het VK moet losweken uit de Europese Unie. Dat heeft premier Theresa May gezegd op de BBC. Er komt geen tweede brexitreferendum.

De stemming over het akkoord werd enkele weken geleden op het laatste moment uitgesteld tot midden januari. Op de BBC benadrukt May dat de stemming midden januari 'zeker zal doorgaan'.

Van een nieuw referendum is volgens haar geen sprake. Uit een onderzoek onder 25.000 kiezers in opdracht van People's Vote, dat campagne voert voor een tweede brexitreferendum, blijkt nochtans dat meer Britten lid willen blijven van de EU dan dat er weg willen.

Als nu een referendum gehouden wordt, zou 46 procent stemmen om te blijven en 39 procent om te vertrekken.  De rest weet het niet, zou niet gaan stemmen of weigerde de vraag te beantwoorden. Als de twijfelaars en de weigeraars uit de steekproef worden verwijderd, halen de blijvers het met 54 tegenover 46 procent.

De uitkomst komt in grote lijnen overeen met andere opiniepeilingen van de afgelopen maanden, die wijzen op een diep verdeeld electoraat maar waarin de blijvers enigszins zwaarder wegen. Bij het referendum van 2016 had 52 procent voor een vertrek gestemd.
Op 29 maart verlaat het VK in principe de Europese Unie. Maar twee jaar nadat in een referendum een nipte meerderheid van de Britten zich voor een brexit heeft uitgesproken, blijft er veel verdeeldheid. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect