Catalanen prikken datum voor referendum onafhankelijkheid

De Catalanen kunnen zich op 1 oktober uitspreken over onafhankelijkheid als de Catalaanse regering haar zin krijgt. ©AFP

De Catalaanse regering organiseert op 1 oktober een nieuw referendum te organiseren over afscheiding van Spanje. Volgens de peilingen stevent deelstaatpremier Carles Puigdemont af op een nederlaag.

'Wil u dat Catalonië een onafhankelijke staat wordt in de vorm van een republiek?' Over die vraag mogen de Catalanen zich op 1 oktober uitspreken in een referendum.

Dat maakte de Catalaanse premier, Carles Puigdemont, vrijdag bekend. 'De vraag zal in drie talen voorgelegd worden: in het Spaans, Catalaans en Aranees.' 

Droom Puigdemont

De aankondiging komt niet als een verrassing. Sinds hij 17 maanden geleden aan de macht kwam, stak Puigdemont nooit onder stoelen of banken van een nieuwe volksraadpleging over de afscheiding van Spanje te dromen.

47,7 procent
Volgens de meest recente peilingen is slechts 47,7 procent van de Catalanen voor onafhankelijkheid gewonnen.

Hij spoorde de regering in Madrid de afgelopen maanden meermaals aan een voorbeeld te nemen aan de Britse regering. Die werkte in 2014 mee aan de organisatie van een onafhankelijkheidsreferendum in Schotland. Uiteindelijk stemden de Schotten tegen een vertrek uit het Verenigd Koninkrijk.

Maar Spaans premier Mariano Rajoy voelde helemaal niets voor dat scenario. Hij stuurde de Catalanen dan ook wandelen. Volgens hem is zo'n referendum in strijd met de grondwet.

Grondwettelijk hof

De hamvraag luidt of het referendum ook effectief zal plaatsvinden op 1 oktober. Nog voor Puigdemont de datum naar voren schoof, stond al vast dat Rajoy alles in het werk zal stellen om een volksraadpleging te voorkomen.

Wellicht stapt de regering in Madrid weer naar het grondwettelijk hof. De kans is groot dat die instelling een referendum opnieuw zal verbieden.

Zelfs als Puigdemont zijn slag thuishaalt en de Catalanen op 1 oktober naar de stembus kunnen, is het verre van zeker dat een Catalaanse afscheiding van Spanje er snel komt. Volgens de meest recente peilingen is slechts 47,7 procent van de Catalanen voor onafhankelijkheid gewonnen.

Gesponsorde inhoud

Partner content