Dijsselbloem juridisch adviseur bij Europees noodfonds

Doordat hij in dienst treedt bij het Europees noodfonds kan de Nederlander Jeroen Dijsselbloem nog 2,5 maand voorzitter blijven van de Eurogroep. ©EPA

Jeroen Dijsselbloem zal na zijn aftreden als Nederlandse minister van Financiën in dienst treden bij het Europees noodfonds ESM als 'strategisch adviseur'.

Op die manier kan hij een salaris en een onkostenvergoeding krijgen voor zijn bezigheden als voorzitter van de Eurogroep, de raad van ministers van Financiën van de eurolanden. Dat heeft Dijsselbloems woordvoerder bevestigd tegenover de Nederlandse zakenkrant Het Financieele Dagblad.

Dijsselbloem (PvdA) zal voor de periode van ongeveer tweeënhalve maand een salaris krijgen dat is gebaseerd op een jaarsalaris van 175.000 euro bruto. Dat komt neer op 14.500 euro per maand. Dat is precies de helft van het bedrag dat ESM-directeur Klaus Regling mee naar huis neemt. Het ESM zal ook Dijsselbloems onkosten, zoals vluchten en hotels, vergoeden. Nu doet het secretariaat van de Ministerraad dat nog. Het voorzitten van de Eurogroep wordt voor Dijsselbloem formeel een halftijdse job. Tot dusver deed hij die naast zijn ministerschap. 

Griekenland

Het Europees Stabiliteitsmechanisme (ESM) is een permanent financieringsprogramma voor de redding van lidstaten van de Europese Unie in moeilijkheden. Het stond de voorbije jaren onder meer in voor de financiële steun aan Griekenland.

Bij de recente coalitievorming na de Nederlandse parlementsverkiezingen viel PvdA, de socialistische partij van Dijsselbloem, uit de boot. Dijsselbloem had eerder ook al aangegeven dat hij niet uit was op een tweede ambtstermijn in de Eurogroep. 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Partner content