Duitse sociaaldemocraten zoeken weer voeling met arbeidersklasse

SPD-kopvrouw Andrea Nahles presenteerde zondag de nieuwe prioriteiten van haar partij. ©EPA

De SPD houdt een pleidooi voor hogere werkloosheidsvergoedingen, kinderbijslag en pensioenen in de aanloop naar vier regionale verkiezingen.

Hoe slagen we erin opnieuw het vertrouwen te winnen van de kiezers die ons bij de parlementsverkiezingen van 2017 trakteerden op het slechtste resultaat sinds 1949? Over die vraag boog de SPD, de kleinste partner in de regering van kanselier Angela Merkel zich de afgelopen tijd.

Op een meeting in Berlijn pakten de sociaaldemocraten zondag uit met een aantal recepten die hen in staat moeten stellen weer voeling te krijgen met hun traditionele achterban, de arbeidersklasse.

Werkloosheidsuitkeringen

De partij van Andrea Nahles pleit ervoor de periode waarin mensen aanspraak kunnen maken op werkloosheidsuitkeringen, te verlengen. 'Zeker voor vijftigers die hun job verliezen', klonk het. Daarnaast stelt de SPD voor de werkloze ouders een hogere vergoeding toe te kennen. 

12 euro per uur
minimumloon
Voor de SPD moet het minimuminkomen omhoog van 9 euro per uur vandaag naar 12 euro.

Ook het minimuminkomen kan omhoog, luidt het. 'Van 9 euro per uur vandaag naar 12 euro.' Voorts zijn de sociaaldemocraten voorstander van een hogere pensioenbijslag en een stijging van de pensioenen.

De voorstellen zijn opmerkelijk. Een decennium geleden zette toenmalig SPD-premier Gerhard Schröder net in op een verlaging van de werkloosheidsuitkeringen en gaf hij werkgelegenheidsagentschappen de bevoegdheid om werklozen te dwingen slecht betaalde jobs aan te nemen, ongeacht hun kwalificaties.

De sociaaldemocraten betaalden de afgelopen jaren een forse politieke prijs voor die 'Agenda 2020' van Schröder. Een groot deel van de arbeidersklasse keerde hen de rug toe. Sinds 2005 incasseerden ze flink wat verlies bij vier opeenvolgende stembusslagen.

Geen beleidseisen

Tijdens de presentatie van de nieuwe prioriteiten hoedde Nahles zich ervoor de voorstellen niet te laten overkomen als 'beleidseisen' aan het adres van Merkels christendemocraten. Die staan niet te springen om uitkeringen op te trekken.

Het zijn geen eisen aan het adres van de regeringspartner. Dit zijn de prioriteiten waarmee we campagne gaan voeren om de kiezers te overtuigen.
Andrea Nahles
Voorzitter SPD

'Het zijn geen eisen aan het adres van de regeringspartner. Dit zijn de prioriteiten waarmee we campagne gaan voeren om de kiezers te overtuigen', stelde de SPD-kopvrouw. 'Maar ik ben wel benieuwd hoe de conservatieven erop zullen reageren.'

Een electorale test laat niet lang op zich wachten. Op 26 mei vinden in Bremen deelstaatverkiezingen plaats. In september kiezen Brandenburg en Saksen een nieuw regioparlement. Eind oktober sluit Thüringen de rij.

In de peilingen in Bremen ligt de SPD voorlopig op kop, gevolgd door de CDU. In de drie Oost-Duitse deelstaten lijkt de rechtspopulistische Alternative für Deutschland (AfD) op weg om de tweede partij te worden, na de conservatieven.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect