Extreemrechts helpt rechts aan macht in Andalusië

De extreemrechtse partij VOX helpt de conservatieven en de liberalen aan een meerderheid in Andalusië. ©AFP

De deal kan gevolgen hebben voor de relaties van het liberale Ciudadanos met de Franse president Emmanuel Macron en met de Alde-fractie in het Europees Parlement.

Ruim vijf weken nadat de Andalusiërs naar de stembus getrokken zijn om een nieuw regioparlement te kiezen, lijkt de coalitievorming in kannen en kruiken. Na bijna 40 jaar links bestuur grijpt rechts de macht in de dichtstbevolkte regio van Spanje.

De conservatieve Partido Popular (PP) en het liberale Ciudadanos (Burgers) waren het op Kerstmis al eens geraakt over een 90 puntenplan. Maar samen bezetten de rechtse partijen slechts 47 van de 109 zitjes in het Andalusische parlement.

Steun van VOX

Tijdens de eindejaarsperiode hengelden de conservatieven en de liberalen dan ook volop naar de steun van het extreemrechtse VOX. Die partij haalde uit het niets 12 zetels op 2 december vorig jaar. 

12 zetels
Andalusisch parlement
Het extreemrechtse VOX haalde uit het niets 12 zetels op 2 december vorig jaar.

De score schrikte Spanje op. Want het was de eerste keer sinds het einde van de militaire dictatuur dat extreemrechts de deuren van een Spaans parlement weer openduwt.

De afgelopen dagen leek VOX haar huid duur te zullen verkopen. Aan haar gedoogsteun verbond ze 19 eisen, waaronder de uitwijzing van 52.000 migranten uit Andalusië en de overheveling van alle bevoegdheden van het regionale naar het nationale niveau.

Onaanvaardbaar

De voorwaarden waren onaanvaardbaar voor de PP en Ciudadanos. Het rechtse regeringsavontuur leek even te gaan stranden nog voor het begonnen was.

Nadat VOX woensdagavond enkele radicale eisen ingeslikt had, konden de conservatieven en de liberalen dan toch instemmen met extreemrechtse gedoogsteun. Als alles volgens planning verloopt, kiest het Andalusische parlement op 16 januari PP'er Juan Manuel Moreno tot premier.

Reactie Macron

Het wordt nu uitkijken naar de reactie op Europees niveau. De liberale fractie in het Europees Parlement, de Alde, en Frans president Emmanuel Macron uitten de voorbije weken al hun bezorgdheid over mogelijke gedoogsteun van extreemrechts aan een regering waarin Ciudadanos zit.

We zijn heel duidelijk over een ding: allianties met extreemrechts kunnen niet door de beugel. Daar zouden we zwaar aan tillen.

'We zijn heel duidelijk over een ding: allianties met extreemrechts kunnen niet door de beugel. Daar zouden we zwaar aan tillen', liet het Elysée woensdag, voor de bekendmaking van de deal in Andalusië, nog weten.

Macron wierp zich de voorbije maanden op als de grootste tegenstander van extreemrechts. Samen met de liberale fractie is hij van plan de campagne voor de Europese verkiezingen van mei te bouwen rond het verzet tegen extremistische partijen en populisten.

Verhofstadt

Ook Guy Verhofstadt (Open VLD), de fractieleider van de liberalen in het Europees Parlement, waarschuwde de afgelopen weken al niet te bezwijken voor de verleiding om allianties aan te gaan met extreemrechts. VOX noemde hij nooit bij naam.

Het Spaanse liberale Europarlementslid Beatriz Becerra nam het woensdag nog op voor Ciudadanos. 'De PP en Ciudadanos verdelen alle ministerposten. VOX maakt geen deel uit van de regering. De situatie verandert als de PP en Ciudadanos maatregelen goedkeuren die door VOX zijn voorgesteld', stelde ze.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect

Gesponsorde berichten

n