Gelekte mails campagne Macron online gezet

©REUTERS

Emmanuel Macron is minder dan 36 uur voor de start van de beslissende tweede ronde van de Franse presidentsverkiezingen slachtoffer geworden van een ‘zeer grote en gecoördineerde hack-operatie'.

Daarbij zijn volgens de eerste inschatting van het campagneteam gestolen documenten vermengd met nep-documenten op internet gezet. Een gebruiker met de naam EMLEAKS plaatste zo'n negen gigabyte aan bestanden op de site Pastebin, waar documenten anoniem gedeeld kunnen worden.  

De beweging van presidentskandidaat Macron, En Marche!, bevestigt gehackt te zijn. Het doel is volgens Macrons team duidelijk: de daders willen kort voor de tweede ronde van de presidentsverkiezingen zijn campagne ondermijnen door ‘twijfel’ te zaaien en ‘misinformatie’ te verspreiden.

'Dit zal niet zonder gevolg blijven.'
François Hollande
Franse president

Het is nog onduidelijk wie schuil gaat achter EMLEAKS. Nadat de bestanden op Pastebin waren gezet, verschenen er links naar de documenten op het omstreden Amerikaanse internetforum 4Chan waarna ze snel via Twitter werden gedeeld met de vermelding #macronleaks

Een aantal cyberbeveiligingsbedrijven stellen ondertussen dat de oorsprong van de Macron-leaks in Rusland moet worden gezocht. Volgens het Amerikaanse cybercsecurity-bedrijf Flashpoint zit APT28 achter de hacks. APT28 is een beweging die gelinkt wordt aan de Russische militaire inlichtingendienst GRU.

Zwijgplicht

Het Franse ministerie van Binnenlandse Zaken zei niet te kunnen reageren op het nieuws, omdat sinds vrijdagavond 22 uur tot het sluiten van de stembussen op zondagavond geen campagne mag worden gevoerd. Functionarissen en presidentskandidaten mogen in de tussentijd geen uitspraken doen die de uitkomst van de stembusgang kunnen beïnvloeden.

De commissie die toezicht houdt op de Franse presidentsverkiezingen, kwam zaterdag bijeen vanwege de hack. De Kiescommissie stuurde daarna een verklaring uit waarin het benadrukt dat het 'verpreiden of doorsturen van dergelijke informatie' op dit moment van de verkiezingscampagne strafbaar is. De commissie roept dan ook ‘alle spelers op internetsites en sociale media’ op tot ‘een geest van verantwoordelijkheid door de informatie niet door de sturen’.

Het Front National, de partij van Macrons rivaal Marine Le Pen, reageerde met belangstelling op het uitlekken van de mails. Een hoge partijfunctionaris, Florian Philippot, vroeg zich op Twitter af of de 'Macronleaks' nog informatie bevatten die onderzoeksjournalisten bewust hebben genegeerd. Die opmerking viel slecht bij de partij van Macron. Zijn woordvoerder noemde de opmerking van Philippot ‘verachtelijk’.

Onderzoek loopt

De Franse president François Hollande verzekerde zaterdag dat de hacking van het campagneteam van presidentskandidaat Emmanuel Macron ‘niet zonder gevolg zal blijven’. ‘We wisten dat er risico's waren tijdens de verkiezingscampagne, want het is ook elders gebeurd’, zei het afscheidnemende staatshoofd tijdens een bezoek aan een museum in Parijs.

Volgens Hollande moet het onderzoek uitwijzen of het campagneteam van Macron inderdaad het slachtoffer is geworden van hackers. 'Als dat zo is zullen de nodige procedures in werking treden', zein hij zonder in detail te treden.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect