opmerkelijk

Guardiola beschuldigt Spaanse premier van politieke vervolgingen

De Catalaanse toptrainer Pep Guardiola pleitte zondag met een stembus in de hand voor de organisatie van het Catalaanse onafhankelijkheidsreferendum. ©AFP

De Spaanse toptrainer Pep Guardiola heeft zondag een vurig pleidooi gehouden voor een onafhankelijkheidsreferendum in Catalonië. De Spaanse regering beschuldigde hij van 'politieke vervolgingen'.

Het is geen geheim dat Pep Guardiola de Catalaanse onafhankelijkheid genegen is. Bij de regionale verkiezingen in september 2015 was hij bijvoorbeeld lijstduwer op de lijst die streefde naar de afscheuring van Catalonië van Spanje.

Maar ook bij andere gelegenheden maakte de ex-topvoetballer van FC Barcelona erg duidelijk het separatisme een warm hart toe te dragen. In november 2014 bijvoorbeeld, toen hij als trainer aan de slag was bij Bayern München, ging hij snel even over en weer naar Barcelona om aan een volksraadpleging over onafhankelijkheid deel te nemen.

Guardiola voor referendum

En Guardiola, die vandaag aan de slag is bij Manchester City, lijkt ook vastbesloten zijn stem uit te brengen bij het onafhankelijkheidsreferendum dat de Catalaanse deelstaatpremier Carles Puigdemont afgelopen vrijdag uitschreef. Dat moet op 1 oktober plaatsvinden.

We zullen stemmen, ook al wil de Spaanse staat dat niet.
Pep Guardiola
Catalaanse ex-voetballer

Zondag speelde de toptrainer een vooraanstaande rol op een meeting in Barcelona. Voor tienduizenden aanhangers van het separatisme las Guardiola een tekst voor in het Catalaans, het Spaans en het Engels.

Daarin verzekerde hij de Spaanse regering en de internationale gemeenschap dat niets de Catalanen zal verhinderen op 1 oktober te stemmen over onafhankelijkheid. 'We zullen stemmen, ook al wil de Spaanse staat dat niet', klonk het.

Guardiola herinnerde eraan dat de Catalaanse regering 18 keer probeerde een deal te sluiten met de regering in Madrid over de organisatie van een volksraadpleging. 'Telkens luidde het antwoord 'nee', ook al zijn een meerderheid van het Catalaanse parlement en 80 procent van de Catalaanse bevolking voor zo'n referendum gewonnen.'

Uithaal naar Rajoy

De ex-voetballer ging nog een stap verder. Hij beschuldigde de regering van Spaans premier Mariano Rajoy ervan 'politieke vervolgingen uit te voeren een Europese democratie in de 21ste eeuw onwaardig'.

'De Spaanse minister van Binnenlandse Zaken zweert samen om ons gezondheids- en schoolsysteem kapot te maken. Investeringen in onze havens, luchthavens en spoorwegen worden geblokkeerd', ging Guardiola voort.

Niet alleen politici maar ook ambtenaren en zakenlui zijn daar volgens hem het slachtoffer van. Het icoon van FC Barcelona riep de hulp in van de internationele gemeenschap.

Grondwettelijk hof

'We roepen alle democraten - in Europa en de rest van de wereld - op om ons recht te beschermen om politieke uitspraken te doen en te stemmen. Om de misbruiken van een autoritaire staat het hoofd te bieden', poneerde hij.

We roepen alle democraten - in Europa en de rest van de wereld - op om ons recht te beschermen om politieke uitspraken te doen en te stemmen.
Pep Guardiola
Catalaanse ex-voetballer

Guardiola beëindigde zijn tussenkomst met de woorden. 'Wij, Catalanen, gaan stemmen op 1 oktober.'

De afgelopen jaren heeft het Spaanse grondwettelijk hof steeds een stokje gestoken voor de organisatie van een onafhankelijkheidsreferendum in Catalonië. 'Dergelijk initiatief is in strijd met de grondwet', luidde het steeds.

Als het referendum er toch zou komen, is het verre van zeker dat een Catalaanse afscheuring van Spanje er snel komt. Volgens de meest recente peilingen is een meerderheid van de Catalanen niet gewonnen voor onafhankelijkheid.

Gesponsorde inhoud

Partner content