Advertentie

Macron zet atypische regering in de steigers

President Macron stelde woensdag een regering van 18 ministers en vier staatssecretarissen voor. ©EPA

De Franse president, Emmanuel Macron, is zijn belofte nagekomen: hij heeft een atypische bestuursploeg in elkaar gebokst. Figuren uit het linkse, rechtse en centrumkamp duiken op, net als mensen uit het bedrijfsleven, de culturele en de sportwereld.

Macron beloofde een compacte regering, een gelijkheid tussen man en vrouw en een verdeling tussen politieke ervaring en maatschappelijke betrokkenheid. De regering is met 18 ministers en vier staatssecretarissen wat ruimer uitgevallen dan de vooropgezette 15 leden, maar is naar Franse normen behoorlijk beperkt. Zoals de traditie het vereist, maakte de secretaris-generaal van het Elysée, Alex Kohler, de namen bekend op de trappen van het presidentiële paleis.

Opvallende leden zijn enkele politieke zwaargewichten. De burgemeester van Lyon, Gérard Collomb, wordt de nieuwe minister van Binnenlandse Zaken. Collomb hoorde bij de socialistische partij PS, maar steunde vanaf het begin Macron in zijn veroveringstocht naar het Elysée.

Vertrouwde gezichten

François Bayrou, de burgemeester van Pau en de voorzitter van centrumpartij MoDem, krijgt Justitie onder zijn hoede. MoDem sloot voor de presidentsverkiezingen een alliantie met En Marche!, de beweging van Macron.

Eerder had Bayrou aangegeven dat hij geen ministerieel ambt wilde, maar blijkbaar is hij uiteindelijk toch overstag gegaan.

Bruno Le Maire, de nieuwe minister van Economie ©AFP

Een zwaargewicht van de conservatieve Les Républicains, Bruno Le Maire, wordt de volgende minister van Economie. Le Maire was tijdens het presidentschap van Nicolas Sarkozy nog minister van Landbouw.

Hij reikte onmiddellijk na de verkiezingen de hand naar Macron. Met hem moet nog een reeks figuren uit Les Républicains losgeweekt worden voor de parlementsverkiezingen van 11 en 18 juni.

PS'er Le Drian krijgt Buitenlandse Zaken

De huidige minister van Defensie, Jean-Yves Le Drian (PS), wordt de nieuwe minister van Buitenlandse Zaken. Le Drian zegde zijn steun aan Macron toe voor de presidentsverkiezingen.

Hij is een stemmenkanon in Bretagne en daarom een belangrijke pion voor Macron. Hij wordt bijgestaan door minister Marielle de Sarnez voor Europese Zaken.

De Europese, liberale afgevaardigde Sylvie Goulard krijgt Defensie. Ze werd even getipt als de nieuwe premier. 

Nicolas Hulot ©Photo News

Voor Milieuzaken wordt de activist Nicolas Hulot benoemd. Hulot is een bekende mediafiguur in Frankrijk en zet zich al decennia in voor het milieu.

Hij adviseerde eerder al de presidenten Jacques Chirac en François Hollande. Zijn aanstelling is belangrijk omdat hij heel wat potentiële groene kiezers kan aantrekken.

Vrouwen op Transport en Werk

Hulot krijgt naast zich minister Elisabeth Borne die verantwoordelijk wordt voor Transport. Borne leidt momenteel de Parijse vervoermaatschappij RATP.

Murielle Pénicaud is de nieuwe minister van Werk. Zij krijgt de delicate opdracht om de arbeidsmarkt verder te liberaliseren, een van de prioriteiten van Macron.

Pénicaud is een gewezen bedrijfsleidster en staat nu aan het hoofd van het agentschap dat Franse bedrijven begeleidt bij internationale investeringen. 

Laura Flessel ©AFP

De minister van Sport wordt Laura Flessel. Flessel voert de lijst van Franse vrouwelijke medaillewinnaars op de Olympische Spelen aan. Met de degen haalde ze vijf medailles.

Ook voor cultuur komt er iemand van het terrein: Agnès Nyssen, de bedrijfsleidster van de uitgeverij Actes-Sud.

De campagneleider van Macron, Richard Ferrand, krijgt de bevoegdheid over de maatschappelijke samenhang.

Agnes Buzyn krijgt de portefeuille Gezondheid, Jacques Mézard die van Landbouw, Jean-Michel Blanquer die van Onderwijs. Frédérique Vidal belandt op Hoger Onderwijs, Annick Girardini op Overzeese gebieden, en Gérard Darmanin krijgt Overheidsuitgaven.

Vier staatssecretarissen

Christophe Castaner, een lid van het bestuursteam van En Marche!, wordt woordvoerder van de regering. Naast Castaner telt de ploeg van premier Édouard Philippe nog drie staatssecretarissen. Marlène Schiappa bewaakt de gelijkheid tussen man en vrouw. Sophie Clazel krijgt de mindervalidenzorg. De verantwoordelijkheid voor het digitale gaat naar de jonge, digitale ondernemer Mounir Mahjoubi.

Donderdag om 11 uur vindt de eerste ministerraad plaats. De belangrijkste opdracht van deze ploeg is een meerderheid te verwerven in het Franse parlement.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud