Oostenrijk kiest voor jong en rechts

De 31-jarige Kurz wint de verkiezingen in Oostenrijk. ©EPA

De Oostenrijkse parlementsverkiezingen zijn uitgedraaid op een triomf voor de jonge Sebastian Kurz. Het Alpenland neemt ook een ruk naar rechts: de extreemrechtse FPÖ klimt naar een tweede plaats.

Amper 31 jaar. Dat is de leeftijd van Sebastian Kurz, die met zijn 'Lijst Sebastian Kurz/Nieuwe Volkspartij' een klinkende zege heeft behaald in de vervroegde Oostenrijkse parlementsverkiezingen. 'Lijst Sebastian Kurz' is de opgefriste naam van de conservatieve ÖVP, al sinds de Tweede Wereldoorlog een van de machtspartijen in Oostenrijk. 

Volgens voorlopige resultaten haalt Kurz 31,4 procent van de stemmen. Kurz is daarmee een van de twee winnaars van deze verkiezingen. Ook de extreemrechtse FPÖ gaat er tegenover vorige verkiezingen stevig op vooruit, tot 27,4 procent, goed voor een tweede plaats. De sociaaldemocratische SPÖ eindigt met 26,7 procent op een derde plek maar scoort verrassend beter dan verwacht. 

Blitz

Oostenrijk kiest zo voor jong én rechts. Het verhaal van Kurz in de Oostenrijkse politiek leest als een blitzcarrière van een rechtse conservatief. Kurz werd in 2013 al Oostenrijks minister van Buitenlandse Zaken en liet zich opmerken tijdens de asielcrisis van 2015. 

Kurz koos toen voor de harde lijn. Hij was een van de architecten van het afsluiten van de Balkanroute, lange tijd een belangrijke toevluchtsroute voor asielzoekers. Hij pleitte ook voor de inperking van de rechten van asielzoekers. Met zijn beleid oogstte hij nationaal en internationaal faam. 

Met de wind in de vleugels in de peilingen legde Kurz een bom onder de coalitie met de SPÖ, onder leiding van kanselier Christian Kern. Tijdens de campagne bleef hij antimigratiestandpunten vertolken, zelfs in die mate dat de extreemrechtse FPÖ, die zelf kapitaliseerde op de vluchtelingencrisis, hem beschuldigde van 'plagiaat'. 

Kingmaker

Die FPÖ lijkt nu in een zetel te zitten voor de komende regeringsvorming als kingmaker. Tussen de ÖVP en de SPÖ zit er een haar in de boter. Een SPÖ-adviseur kwam in opspraak omdat hij achter een haatcampagne tegen Kurz met valse berichten op Facebook zat.

En de Oostenrijkse kiezer is al langer uitgekeken op de combinatie ÖVP en SPÖ, de twee partijen die al sinds 1945 haast onafgebroken samen aan de macht zijn. Dat bleek nog vorig jaar toen bij de Oostenrijkse presidentsverkiezingen kandidaten van beide traditionele partijen sneuvelden in de eerste ronde. De FPÖ-kandidaat ging wel door, maar moest de duimen leggen tegen de onafhankelijke Alexander Van der Bellen (groen). 

Salonfähig

De kans bestaat dat de FPÖ de ÖVP en de SPÖ tegen elkaar gaat uitspelen om er zo veel mogelijk uit te halen. Beide partijen verklaarden al met de FPÖ in zee te willen. De partij heeft er hard aan gewerkt om salonfähig te zijn, door onder meer de anti-Europese standpunten te laten vallen. 

Als kingmaker FPÖ en winnaar Kurz elkaar vinden, dan ligt de weg naar het kanselierschap voor Kurz open. Hij wordt dan met voorsprong de jongste regeringsleider van Europa. 

Jongste Europese machthebbers

1. Sebastian Kurz, 31 jaar, Oostenrijk (*)

2. Leo Varadkar, 38 jaar, Ierland 

3. Juri Ratas, 39 jaar, Estland

4. Emmanuel Macron, 39 jaar, Frankrijk

5. Charles Michel, 41 jaar, België

(* Afhankelijk van uitkomst coalitiebesprekingen) 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect

Gesponsorde berichten

n