1

SPD wil nieuwe Duitse verkiezingen

SPD-voorzitter Martin Schulz trekt liever opnieuw naar de stembus dan een Grote Coalitie met de CDU van Angela Merkel te sluiten. ©REUTERS

De sociaaldemocratische SPD blijft bij haar weigering om een nieuwe coalitie met de CDU van bondskanselier Angela Merkel te vormen.

Dat heeft het partijbestuur van de SPD maandag unaniem bevestigd. De partij vindt 'het belangrijk dat de burgers de toestand opnieuw kunnen beoordelen' en benadrukt 'niet bang te zijn voor nieuwe verkiezingen'.

'Wij zijn niet beschikbaar voor een grote coalitie', zei SPD-voorzitter Martin Schulz maandagmiddag in Berlijn, nadat hij een gesprek had gehad met bondspresident Frank-Walter Steinmeier.

Die was daar duidelijk niet mee opgezet. De president reageerde dat 'de regeringsvorming een hoge, misschien wel dé hoogste opdracht van kiezers aan de partijen is. En die opdracht kunnen de partijen niet zomaar teruggeven.'

Het standpunt van Schulz is een bevestiging dat de SPD na de verkiezingsnederlaag in september onder geen beding weer de tweede viool wil spelen in een Grote Coalitie met de christendemocraten van bondskanselier Angela Merkel. 

Merkel zelf liet ook verstaan dat, als de SPD bij zijn standpunt blijft, ze liever nieuwe verkiezingen heeft dan dat ze een minderheidsregering zou moeten vormen. 'Dan zouden nieuwe verkiezingen de betere weg zijn', liet de kanselier in het programma 'Brennpunkt' op staatszender ARD desgevraagd weten. 

FDP

Zondagavond laat mislukten de onderhandelingen tussen de christendemocraten (CDU/CSU), de FDP en de Groenen over een nieuwe regeringscoalitie. De rechts-liberale FDP trok de stekker uit de onderhandelingen omdat de partij het vertrouwen in het eindresultaat kwijt was. De mislukking van de onderhandelingen is nog maar eens een aanslag op het gezag van Merkel. 

De coalitie van CDU/CSU, FDP en Groenen was op basis van de zetelverdeling na de parlementsverkiezingen van 24 september de enige reële mogelijkheid op een meerderheidscoalitie zonder de SPD.

Lees verder

Gesponsorde inhoud

Partner content