Advertentie

12-jarige gestorven bij schietpartij op Finse basisschool

In een basisschool in een buitenwijk van Helsinki vond dinsdagochtend een dodelijke schietpartij plaats. ©EPA

De Finse politie heeft een twaalfjarige opgepakt die drie van zijn leeftijdsgenoten heeft neergeschoten in een basisschool in Helsinki. Een slachtoffer is gestorven, de andere twee zijn zwaargewond.

Op een basisschool in Vantaa, een buitenwijk van de Finse hoofdstad Helsinki, heeft een twaalfjarige dinsdagochtend drie leeftijdsgenoten neergeschoten. Een van de slachtoffers is overleden, de andere liggen zwaargewond in het ziekenhuis. De schutter vluchtte aanvankelijk weg, maar werd later opgepakt, meldt de politie. Hij was nog in het bezit van het wapen, dat legaal toebehoorde aan een familielid.

Volgens de politie gaf de jongen in een eerste verhoor de aanval toe, al is zijn motief nog onduidelijk. Hij wordt onder de hoede van de sociale dienst geplaatst omdat hij te jong is om in hechtenis te worden genomen. De politie gaat ervan uit dat hij alleen handelde.

Wapencultuur

'De dag is gruwelijk begonnen', zei de Finse minister van Binnenlandse Zaken na de feiten. 'Vele families voelen een onvoorstelbare pijn en ongerustheid.'

Finland kent een sterke wapencultuur en heeft al vaker te maken gehad met schietpartijen op scholen. In 2007 schoot een leerling zes studenten, de schoolverpleegster, de directeur en zichzelf neer in een middelbare school in de buurt van Helsinki. Een jaar later vermoordde een andere student negen studenten en een leraar, voor hij zichzelf doodschoot.

Finland verstrengde in 2010 zijn wapenwet. Sindsdien moeten mensen die een wapenlicentie willen een psychologische test ondergaan. Er zijn zo'n 430.000 mensen met een wapenlicentie en meer dan 1,5 miljoen vergunde wapens in het land met 5,6 miljoen inwoners.

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Gesponsorde inhoud
Tijd Connect
Tijd Connect biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.
Partnercontent
Partner Content biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.