Advertentie
Advertentie

Amerikaanse industrie waarschuwt voor Europese ontbossingsregels: 'Luiers zullen duurder worden'

©BLOOMBERG NEWS

Een belangengroep boven Amerikaanse papierproducenten waarschuwt voor de impact van nieuwe Europese regelgeving die bedrijven verplicht om bij het hout dat ze verwerken het perceel van oorsprong te traceren. 'Voor houtpulp is dat bijna onmogelijk', waarschuwt de industrie.

Een belangengroep boven Amerikaanse papier verwerkende bedrijven waarschuwt voor nieuwe Europese wetgeving die bedrijven verplicht de herkomst van hout naar het land en het bosperceel van oorsprong te traceren. De Europese Deforestation Act dreigt volgens de American Forest and Paper Association de prijzen voor onder meer luiers, maandverband en andere papier- en hygiëneproducten op te drijven en 3,5 miljard dollar aan handelsstromen te verstoren.

Advertentie

De basisgrondstof voor veel hygiëneproducten is houtpulp of fluff. Maar de leverketen voor die grondstof is van nature erg diffuus, stelt de American Forest and Paper Association, waardoor het bijna onmogelijk is van de gebruikte pulp de bomen van herkomst te traceren. 'Er zit ook vaak minstens twee jaar tussen het moment waarop de bomen worden gekapt en het moment waarop ze worden omgezet in vezels', zegt de belangengroep. De wetgeving treft luierreuzen als Kimberly-Clark en Procter & Gamble , maar ook het Zweedse Essity en het Belgische Ontex .

Dit zal leiden tot extra inflatie. Is dat werkelijk wat Europa wil?

Mark Pitts
Directeur American Forest and Paper Association

Amerikaanse luiermakers zijn goed voor 60 procent van de Europese verkoop, stelt de belangengroep. 'De wetgeving zal tekorten creëren en de prijzen voor producenten en dus ook consumenten opdrijven', zegt Mark Pitts, de directeur van de American Forest and Paper Association. 'Dat zal zich vertalen in bijkomende inflatiedruk in de Europese Unie. Is dat echt wat Europa wil bereiken?'

De EU wil 10 procent van de mondiale ontbossing terugdringen en het daarmee samenhangende verlies aan biodiversiteit tegengaan. Maar de striktheid van de wetgeving, die bedrijven ook laat opdraaien voor milieuschade door toeleveranciersbotst op protest in de industrie. Ook boeren en landbouworganisaties vrezen dat strengere ontbossingsregels de productie beperken en hun kosten verhogen.

De regels voor grote bedrijven worden naar verwachting van kracht eind 2024, voor kmo's in de eerste helft van 2025.

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Gesponsorde inhoud
Tijd Connect
Tijd Connect biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.
Partnercontent
Partner Content biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.