Advertentie
Advertentie

Trollende Orbán oogst stille boycot van andere EU-lidstaten

De Hongaarse premier Viktor Orbán riep de Russische president Vladimir Poetin op tot vredesonderhandelingen met Oekraïne. ©EPA

De EU-lidstaten sturen bewust mindere goden naar overleg in Boedapest. Zo protesteren ze tegen de trips van Hongaars premier Viktor Orbán als tijdelijk EU-voorzitter naar Moskou en Peking.

De onaangekondigde reizen van ‘vredesduif’ Viktor Orbán kwamen woensdag op het bord van de ambassadeurs van de Europese lidstaten. De onvrede over Orbáns bezoeken aan de Russische president Vladimir Poetin en de Chinese president Xi Jinping is groot. Door te pleiten voor vredesgesprekken tussen Kiev en Moskou, onder de banier van tijdelijk voorzitter van de Raad van de Europese Unie, lapte Orbán de in de EU-verdragen voorziene loyale samenwerking tussen alle lidstaten én de bevoegdheidsverdeling binnen de Unie aan zijn laars.

Dat getrol kan niet door de beugel, oordelen de ambassadeurs. Ze maakten duidelijk dat Orbán niet meer op goodwill van de andere 26 lidstaten moet rekenen, bijvoorbeeld om bevroren EU-subsidies vrij te maken. Harde sancties komen er evenwel niet. Dat zou Orbán munitie geven om uit te halen naar ‘de bureaucraten in Brussel’.

Advertentie

Dat Viktor Orbán, in welke hoedanigheid ook, geen vredesonderhandelingen kan opzetten zonder dat dit Europees is afgeklopt, wimpelde een van zijn ministers af.

Zo wordt Hongarije niet het stemrecht in de EU afgenomen wegens de gebrekkige rechtsstaat en de kleptocratie rond Orbán. Stemmen die de voorbije dagen opgingen om het tijdelijke Hongaarse voorzitterschap in te trekken, kregen evenmin bijval. Orbán is een outcast in de Unie, maar we moeten heel goed opletten wat we ertegen doen, beseffen de EU-ambassadeurs.

Lagere rang

De Hongaarse minister van Europese Zaken János Bóka beklemtoonde woensdag in Brussel dat er ‘geen afgesproken protocol’ is over de coördinatie van bilaterale contacten tijdens een voorzitterschap. Bovendien informeerde de Hongaarse premier de andere regeringsleiders na afloop over zijn gesprekken. Dat Orbán, in welke hoedanigheid ook, geen vredesonderhandelingen kan opzetten zonder dat dit Europees is afgeklopt, wimpelde Bóka af.

De andere lidstaten kiezen daarom voor een stilzwijgende boycot van de Hongaren. Weinig ministers zakken af naar Boedapest voor de eerste informele vakraden. Er worden experts afgevaardigd of departementshoofden met een veel lagere rang. Zelfs EU-commissaris voor Industrie Thierry Breton past voor de trip, terwijl het industriebeleid een speerpunt is van het Hongaarse voorzitterschap. Orbán zelf kreeg van het Europees Parlement nog geen uitnodiging om zijn prioriteiten uit de doeken te doen.

Cordon sanitaire

De nieuwe parlementaire groep Patriotten voor Europa die Orbán maandag met het Franse Rassemblement National boven de doopvont hield, krijgt ook een ‘cordon sanitaire’ rond zich. De fractie met 84 leden uit 12 lidstaten zal worden genegeerd bij het verdelen van de topfuncties in het Europese halfrond. Rond de conservatieve ECR is geen cordon opgetrokken.

Woensdag kwam er nog een derde extreemrechtse fractie bij: Europa van Soevereine Naties. De groep telt 25 leden uit acht lidstaten. Het Duitse AfD palmt meer dan de helft van de zitjes in, naast radicale eenpersoonspartijen zoals het Franse Reconquête van Éric Zemmour.

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Gesponsorde inhoud
Tijd Connect
Tijd Connect biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.
Partnercontent
Partner Content biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.