Integratiedebat laait op in Nederland: 'Wat is dit verdomme voor een land geworden?'
Het geweld van vorige week in Amsterdam is uitgedraaid op een felle politieke discussie over de integratie van migranten. De rechts-radicale Geert Wilders pookt de onrust flink op. 'Amsterdam is IS-gebied.'
'Wat is dit verdomme voor een land geworden? Waar op de straat op Joden wordt gejaagd?' Geert Wilders (PVV) vloog er met gestrekt been in bij de start van een parlementair debat over de voetbalrellen van vorige week. De wedstrijd tussen de Amsterdamse voetbaltrots Ajax en de Israëlische club Maccabi Tel Aviv draaide uit op grootschalig geweld tegen de bezoekende supporters. Die waren het doelwit van een 'Jodenjacht'.
Het geweld in Amsterdam leidde tot een intense politieke discussie, die woensdag werd voortgezet in de Tweede Kamer. Als leider van de grootste partij opende Wilders het debat. Hij schilderde Amsterdam af als een 'IS-gebied' waar uit 'pure Jodenhaat' een 'jihad' had plaatsgevonden. Het radicaal-rechtse boegbeeld maakte in een adem de link met de integratie van migranten en 'problemen met immigratie, Marokkanen en de islam'.
Wilders pleitte voor strenge maatregelen om het antisemitisme de kop in te drukken. Daders met dubbele nationaliteit moeten automatisch hun Nederlandse paspoort verliezen. Hij kreeg de steun van zijn coalitiepartner Caroline van der Plas van de boerenpartij BBB. Ook zij pleitte voor een kordaat optreden. 'Zachte heelmeesters maken stinkende wonden.' Het lost volgens Van der Plas niets op om 'samen een huilsessie te organiseren'.
D66-leider Rob Jetten vroeg Wilders waarom hij 'met een jerrycan afstormt op een brandhaard'.
De oppositie veroordeelde het geweld tegen de Israëlische voetbalfans, maar stoorde zich aan de forse taal van Wilders en consorten. 'Antisemitisme bestrijd je niet met vies racisme', zei Rob Jetten van het links-liberale D66. Hij verweet Wilders de rellen te misbruiken voor een politieke hetze en niets te doen om de gemoederen te bedaren. 'Waarom rent u met een jerrycan af op een brandhaard?'
Wilders beweerde dat hij Nederland wil 'helen'. Maar Henri Bontenbal, de leider van het christendemocratische CDA, wierp Wilders voor de voeten dat hij wild om zich heen slaat zonder concrete oplossingen voor te stellen. 'Ja, u hebt harde taal', zei Bontenbal, die beklemtoonde dat hij deels akkoord gaat met Wilders. 'Maar wat nu? Waarop rekenen we het kabinet af?'
Volgens de Nederlandse pers plant de regering eind deze week maatregelen om antisemitisme strenger te bestraffen. Premier Dick Schoof oordeelde eerder al dat er een probleem is met de integratie van 'islamitische jongeren'. Die groep was volgens hem in grote mate betrokken bij het straatgeweld tegen de aanhangers van Maccabi Tel Aviv. 'Tegen die uitwassen passen enkel harde maatregelen', zei Schoof.
Voor de linkse oppositiepartijen vloog Schoof met zijn uithaal uit de bocht. Door de moslim- en Marokkaanse gemeenschap te brandmerken schoot hij tekort als 'de premier van alle Nederlanders', zei Frans Timmermans, de leider van GroenLinks-PvdA. Zijn collega Esther Ouwehand van de Partij voor de Dieren sloot zich aan bij de kritiek. 'Schoof is niet boven de partijen gaan staan.'
Na de rellen maakte Wilders van de gelegenheid gebruik om zich te profileren als de voorvechter van de Joodse gemeenschap.
Daarmee zei Ouwehand dat de premier te veel zijn oren laat hangen naar Wilders, die met zijn radicaal-rechtse PVV de dominante partij is in de coalitie. De partijloze Schoof - die een rijke carrière achter de rug heeft als topambtenaar maar nooit een politiek ambt uitoefende - kreeg eerder al kritiek omdat hij de indruk wekt aan de leiband van Wilders te lopen.
Toen de aanhangers van Maccabi Tel Aviv - die ook geweld pleegden en provoceerden - vorige week het doelwit van straatgeweld werden, schoot Wilders meteen in actie. De PVV-leider werpt zich al jaren op als een fervente supporter van Israël. Na de rellen maakte hij van de gelegenheid gebruik om zich te profileren als de voorvechter van de Joodse gemeenschap.
Wilders sprak vrijdag als een van de eersten de Israëlische minister van Buitenlandse Zaken Gideon Sa'ar - die in allerijl naar Nederland was afgezakt - op de luchthaven van Schiphol. Hij profiteerde van de afwezigheid van premier Schoof, die deelnam aan een EU-top in Hongarije. Het leek alsof Wilders wou tonen dat hij de echte baas van Nederland is en dat Schoof zijn baan aan hem te danken heeft.
Meest gelezen
- 1 Urenlang ondervraagd en huizen doorzocht: Didier Reynders verdacht van witwassen via loterijspelen
- 2 Ondernemer Filip Balcaen mengt zich in dealjacht onder verzekeringsmakelaars
- 3 Vooruit legt nultolerantie alcohol op federale onderhandelingstafel na ongeval Tom Waes
- 4 Belasting op fossiele bedrijfswagens dreigt met 10 procent te stijgen
- 5 Antwerpse diamantwijk in ‘zwaarste crisis ooit’ door boycot, labostenen en afhakende Chinezen