Italiaanse premier ligt onder vuur
De Italiaanse premier, Enrico Letta, heeft al betere dagen gekend. De centrumlinkse politicus ligt vanuit verschillende hoeken onder vuur. Zijn partijvoorzitter, Matteo Renzi, verwijt hem 'slecht te besturen'. Zijn centrumrechtse vicepremier, Angelino Alfano, eist dan weer een regeringsherschikking.
Als de kat van huis is, dansen de muizen op tafel. De Italiaanse premier, Enrico Letta, heeft de afgelopen dagen ondervonden dat in die uitspraak wel een grond van waarheid zit. Want terwijl de centrumlinkse politicus op staatsbezoek naar Mexico was, gingen in eigen land de poppen aan het dansen. De premier kreeg uit verschillende hoeken bakken kritiek over zich heen.
Brief
Het opmerkelijkste salvo loste Matteo Renzi, de voorzitter van Letta's PD. In een open brief in de krant La Stampa haalde de burgemeester van Firenze fors uit naar de regeringsleider.
'Als Letta steeds meer een slecht figuur slaat, dan is dat omdat hij slecht bestuurt. Niet omdat de PD een nieuwe voorzitter heeft', counterde hij de kritiek van heel wat analisten dat de 38-jarige rijzende ster van de Italiaanse politiek de autoriteit van zijn premier systematisch ondermijnt.
Coalitiepartner
De uitspraken van Renzi over zijn premier beginnen ook stilaan de centrumrechtse coalitiepartner van de PD op de zenuwen te werken. Vicepremier Angelino Alfano (Nieuw Centrumrechts) eist duidelijkheid van het centrumlinkse blok.
'De PD moet voor eens en voor altijd duidelijk maken of ze nog achter Letta staat. Als dat het geval is, dan gaan we samen voort aan de slag. Als de arrogantie van Renzi de bovenhand blijft halen, stapt centrumrechts uit de regering', klonk het dreigend.
Alfano ergert zich ook aan de recente aanvallen van het Renzi-kamp op een centrumrechts lid van de regering-Letta.
Regeringsherschikking
Volgens de voormalige kroonprins van Silvio Berlusconi dringt een regeringsherschikking zich ook op als centrumlinks en centrumrechts beslissen door te gaan.
'Laten we stoppen met de hypocrisie: iedereen wil een regeringherschikking maar niemand durft het hardop te zeggen', klonk het. Alfano spoorde premier Letta aan de volgende dagen goed na te denken over de samenstelling van de regering.
Economie
De zenuwachtigheid over het voortbestaan van de ploeg-Letta komt op een erg ongelegen moment voor Italië. De derde economie van de eurozone vertoonde de voorbije weken kleine tekenen van economische beterschap.
Italië kroop in het derde kwartaal van 2013 na twee jaar behoedzaam uit de langste naoorlogse recessie. Ook de spread, het renteverschil met Duitsland, viel terug.
Crisis
Maar als het Zuid-Europese land weer in een politieke crisis verzeild geraakt, kan het snel weer in het vizier van de financiële markten komen.
En als de Italianen weer naar de stembus moeten voordat een nieuwe verkiezingswet goedgekeurd is, dreigt - net als na de parlementsverkiezingen van februari 2013 - een weken- of maandenlange politieke impasse.
Meest gelezen
- 1 Klimaatvoluntarisme Depraetere jaagt coalitiepartners op stang
- 2 Nieuwe telecomoperator Digi duikt met tarieven stevig onder de concurrentie
- 3 Onderzoek naar Didier Reynders: Nationale Loterij wijst op tweede verdachte spelersrekening
- 4 Kwantumchip van Google doet in 5 minuten wat strafste supercomputer 10.000.000.000.000.000 miljard jaar kost
- 5 Hoe klop je de MSCI World-index: de succesformule van de alfa-meesters