Advertentie
Advertentie

Juncker wil 300 miljard in economie pompen

Jean-Claude Juncker ©BELGAIMAGE

Jean-Claude Juncker, de kandidaat-voorzitter van de Europese Commissie, hield dinsdag een pleidooi voor de creatie van een publiek-privaat investeringsprogramma van 300 miljard euro. Met dat geld wil de Luxemburger de Europese economie nieuw leven inblazen.

Jean-Claude Juncker beleeft een van de belangrijkste dagen uit zijn leven. Dinsdag beslist het Europees Parlement immers of hij de volgende vijf jaar de Europese Commissie mag leiden.

Rond 12.30 uur stemmen de Europese parlementsleden over de kandidatuur van de Luxemburger. Voorafgaand aan die stemming vindt evenwel nog een debat plaats.

Advertentie

Speech

Juncker trapte de sessie op gang met een speech waarmee hij tegenstanders over de streep hoopt te trekken. Zo stelde hij voor een publiek-privaat investeringsprogramma van 300 miljard euro te lanceren.

'Met dat programma kunnen we de Europese economie nieuw leven inblazen, jobs voor jongeren creëren en de groei de volgende drie jaar stimuleren', verduidelijkte de voormalige voorzitter van de Eurogroep.

Regels

Dat geld hoopt hij te verzamelen door met bestaande budgetten te schuiven. Hij rekent ook op de Europese Investeringsbank en de privésector om de miljarden bij elkaar te krijgen.

'Aan de strikte regels over begrotingstekorten en schuldafbouw mogen we niet tornen', zei Juncker nog tegen de Europarlementsleden. 

Volgens hem is er ook nood aan een herindustrialisering van Europa. In februari 2015 wil hij ook met een programma op de proppen komen voor investeringen in energie, transport, breedbandnetwerk en industrieclusters. En hij hield een pleidooi voor een minimumloon in alle Europese lidstaten.

 

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Gesponsorde inhoud
Tijd Connect
Tijd Connect biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.
Partnercontent
Partner Content biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.