Advertentie
Advertentie

Macron: 'France is back!'

De Franse president Emmanuel Macron. ©AFP

Op het Wereld Economisch Forum in Davos oogste de Franse president Emmanuel Macron woensdag applaus met zijn boodschap dat Frankrijk er terug staat, en klaar is om een cultuuromslag te maken en zijn rol in de ruggegraat van de EU op te nemen.

De Franse president Emmanuel Macron pakte woensdagavond het publiek op het Wereld Economisch Forum in van bij de eerste zinnen. ‘Het is paradoxaal om over globalisering te komen spreken in een dorp dat door de sneeuw bijna is afgesloten.’ Verwijzend naar de vriestemperaturen zei hij dat je zelfs zou beginnen twijfelen aan de opwarming van de aarde. En dan, verwijzend naar de Amerikaanse president Donald Trump: ‘Gelukkig hebben jullie niemand uitgenodigd die sceptisch staat tegenover de opwarming van de aarde.’ Waarop hij meteen applaus kreeg.

Het is paradoxaal om over globalisering te komen spreken in een dorp dat door de sneeuw bijna is afgesloten.
Emmanuel Macron
president van Frankrijk

Vervolgens legde hij – grotendeels in het Engels – uit hoe hij Frankrijk weer op de kaart wil zetten. Vroeger lieten we ongelijkheid toe, en corrigeerden we ze via bureaucratie die onze concurrentiekracht schaadde, zei Macron. Nu willen we onze concurrentiekracht herstellen, zodat we de financiële middelen hebben om ongelijkheid te bestrijden.

Hij legde uit welke hervormingen hij daarvoor wil doorvoeren, maar ook welke cultuuromslag nodig is. Frankrijk moet opnieuw risico omarmen, zei hij. ‘Vroeger was het in Frankrijk verboden te mislukken. Maar ook verboden te slagen. Het beperkte nogal je bewegingsruimte.’

Hervonden zelfvertrouwen

Macron kreeg applaus met zijn boodschap dat hij meer in onderwijs wil investeren, met zijn boodschap dat ‘France is back’, en met zijn boodschap dat de Europese Unie moet worden versterkt.

Vanuit dat hervonden zelfvertrouwen schetste Macron hoe de wereld moet veranderen. Het is nodig, zei hij, want het kapitalisme en de globalisering is in crisis. Hij legde ook uit wat het verkeerde antwoord is tegen globalisering: grenzen optrekken of de superrijken belasten. ‘Het werkt niet. En geloof me, we hebben geprobeerd.’

Het zal alleen maar lukken via meer internationale samenwerking, zei hij. Je kan geen nationale antwoorden geven op migratie, op terreur, op klimaatopwarming, of op de technologische uitdagingen. In de VS is die technologische discussie geprivatiseerd, zei Macron, terwijl in China de overheid alle data controleert. Geen van beide opties is het Europese antwoord. ‘Als we niet opletten’, zei Macron, ‘zal Schumpeter snel Darwin worden.’

Hij pleitte daarom voor een nieuw internationaal akkoord, tussen landen, bedrijven en organisaties. Ze moeten meer investeren en de winsten beter delen, zei Macron. Want de middenklasse heeft gelijk dat de vruchten van de globalisering niet fair worden verdeeld. Als het niet gebeurt, winnen de nationalisten binnen enkele jaren wel degelijk, zei hij, verwijzend naar zijn verkiezingsoverwinning tegen de extreem-rechtse Marine Le Pen vorig jaar.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud