Advertentie
Advertentie

Macron wil grote EU-kapitaal­markt, maar kleine landen liggen dwars

De Franse president Emmanuel Macron. ©AFP

Er was een clash tussen kleine en grote EU-lidstaten nodig om het idee van een grote Europese kapitaalmarkt bespreekbaar te maken. Spaargeld en privéfinanciering moeten de Europese industrie competitiever maken en Europa doen wedijveren met de Verenigde Staten en China.

De 27 Europese leiders werden het donderdag in Brussel eens over een Europese industriedeal. Die moet maken dat de Europese Unie de maat kan nemen van de VS en China in de wereldwijde race naar innovatieve technologie. Er zijn ook afspraken gemaakt waardoor Europa aanspraak kan maken op de nodige financiering om de groene en digitale omslag te maken en om meer te besteden aan een Europese defensie-industrie en de uitbreiding van de Unie met landen uit de gewezen Sovjet-Unie.

De top verliep niet van een leien dakje. De Hongaarse premier Viktor Orbán stond de voorbije dagen in Brussel in de belangstelling door zijn deelname aan een conferentie van conservatieve, extreemrechtse Europese politici. Orbán verkoopt zich al langer als een 'illiberale' leider.

Advertentie

Orbán eiste op de conferentie 'meer respect voor nationale overheden'. Emir Kir, de burgemeester van Sint-Joost-ten-Node, liet de bijeenkomst, die in een zaal in zijn gemeente plaatsvond, maandag stilleggen. De Hongaarse premier greep die demarche aan om 'het alledaagse fascisme en communisme in de Europese Unie' te hekelen' en wreef zich in de handen door België te vereenzelvigen met de 'alledaagse repressie' in Europa. In de Europese discussie donderdag bleef Orbán afwezig.

Egelstelling

Dat betekende niet dat de top gemakkelijk verliep. De Franse president Emmanuel Macron en de Luxemburgse premier Luc Frieden, elk geflankeerd door een groep gelijkgezinde landen, blokkeerden de vergadering urenlang. De twee blokken stonden lijnrecht tegenover elkaar over hoe een Europese kapitaalmarkt georganiseerd moet worden.

Macron dringt al langer aan op een centraal Europees toezicht op de kapitaalmarkten. Frankrijk herbergt nu al in Parijs de Europese regulator en toezichthouder Esma. Dat toezicht gebeurt samen met de nationale toezichthouders, maar is minder strikt dan het toezicht op de banken, dat door de Europese Centrale Bank gebeurt.

Macron ziet het nieuwe centrale toezicht op de kapitaalmarkten als 'een nieuwe kathedraal' die toelaat 'spaargeld, privégeld én investeringen te mobiliseren' voor Europese prioriteiten.

De meeste kleine EU-lidstaten, en Luxemburg als financieel centrum op kop, vinden een centraal Europees toezicht niet nodig en niet wenselijk. De egelstelling kon na urenlange onderhandelingen niet doorbroken worden. Wel werden de 27 EU-leiders het eens over enkele algemene principes, methodes en een tijdslijn. Na de verkiezingen in juni en een rapport over de Europese competitiviteit van de voormalige Italiaanse premier Mario Draghi komt de kapitaalmarktenunie opnieuw op de tafel van de EU-leiders.

'Als Europa in plaats van vele kleine naar één grote Europese kapitaalmarkt gaat, kan jaarlijks tot 470 miljard euro kapitaal aangetrokken worden', rekende Christine Lagarde, de voorzitster van de Europese Centrale Bank, eerder uit. Europa dweept al tien jaar met het idee van de lancering van een grote Europese kapitaalmarkt, maar die kwam nooit van de grond.

'Een Europese kapitaalmarkt is cruciaal, maar je moet ook bereid zijn de eigen posities te bespreken', zei de Nederlandse premier Mark Rutte na de lange discussie.

Inflation Reduction Act

Ook de financiering van Europese technologiebedrijven was een topic in Brussel. Jaarlijks verdwijnt 300 miljard euro Europees spaargeld naar de VS. Dat moet meer in Europa gehouden worden, vinden de Europese leiders.

De financiering van technologie en innovatie in Europa verschilt grondig van die in de VS. De Amerikaanse Inflation Reduction Act biedt innoverende bedrijven in de groene en digitale technologie federale belastingkredieten. Iets gelijkaardigs op Europese schaal bestaat niet. Bovendien wordt het gros van de leningen in Europa gefinancierd door de banken. In de Verenigde Staten komen veel meer investeringen van privékapitaal, via pensioen- en investeringsfondsen.

Alleen al voor het financieren van de Europese Green Deal is jaarlijks 1.000 miljard euro privékapitaal nodig in de komende 25 jaar, benadrukt premier Alexander De Croo (Open VLD), die de discussie over een Europese industriedeal aanstuurde. Ook voor de uitbouw van een Europese defensie-industrie is heel wat geld nodig.

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Gesponsorde inhoud
Tijd Connect
Tijd Connect biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.
Partnercontent
Partner Content biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.