Advertentie
nieuwsanalyse

Merkel heeft eindelijk regeerakkoord met SPD op zak

Angela Merkel zocht ruim vier maanden naar een meerderheid voor een vierde regering. ©AFP

Angela Merkel is er na veel zwoegen in geslaagd haar vierde regering op poten te zetten. De balsturige partijleden van haar coalitiepartner SPD kunnen nog roet in het eten gooien.

Drie dagen na de deadline van zondag kwam dan toch het verlossende woord: volgens Duitse media hebben de Duitse christen- en sociaaldemocraten een akkoord bereikt over een regeerakkoord, vierenhalve maand na de verkiezingen van 24 september.

Beide partijen hadden de afgelopen weken al een groot deel van het werk gedaan, maar in de laatste rechte lijn waren er nog enkele belangrijke obstakels. Dat puin werd in de verlenging van de onderhandelingen geruimd.

Vooral de SPD van Martin Schulz eiste ruime toegevingen van Merkels christendemocraten. De partij vroeg bijvoorbeeld dat de volgende regering paal en perk stelt aan de flexibilisering van de arbeidsmarkt, waarbij de zogenaamde ‘Mini-jobs’ onder vuur lagen.

Privézorgverzekering

De sociaaldemocraten eisten ook maatregelen om de kloof in de gezondheidszorg aan te pakken. Nu geven dokters vaak voorrang aan patiënten met een privézorgverzekering, waardoor anderen op een wachtlijst terechtkomen.

Eerder hadden de onderhandelaars al een akkoord over een rist thema's. Zo wordt de komende vier jaar 2 miljard euro vrijgemaakt voor sociale woningen. En de solidariteitsbelasting, die bedoeld is om de voormalige DDR te ontwikkelen, wordt geleidelijk afgebouwd.

In het beladen asieldossier komt er een bovengrens op het aantal toegelaten vluchtelingen: 200.000 per jaar. En ook het recht op familiehereniging wordt grondig teruggeschroefd, tot 1.000 per maand.

SPD'er op Financiën

De SPD haalt drie belangrijke ministeries binnen: Buitenlandse Zaken, Financiën, en Werk en Sociale Welvaart. Vooral het ministerie van Financiën is een grote winst voor de partij, want die portefeuille was tot nog toe stevig in handen van de CDU. 

Opvallend is ook dat de CDU het ministerie van Binnenlandse Zaken uit handen geeft. Daar heeft de Beierse zusterpartij CSU een claim op gelegd. Volgens Duitse media zou de Beierse minister-president Horst Seehofer minister worden. Dat Merkel enkele sleutelposities opgeeft om aan de macht de blijven, zal in haar partij felle kritiek uitlokken.

Resoluut in oppositie

Schulz was verplicht het onderste uit de kan te halen om zijn achterban te sussen. Veel SPD’ers vinden dat de partij resoluut in de oppositie moet gaan na de desastreuze verkiezingsnederlaag in september. De SPD haalde toen met 20,5 procent haar slechtste resultaat ooit.

Ook Schulz was aanvankelijk gewonnen voor een oppositiekuur, maar keerde op zijn stappen terug nadat de onderhandelingen tussen christendemocraten, liberalen en groenen waren mislukt.

Blauwdruk voor onderhandelingen

De onvrede over die koerswijziging kwam eind januari naar boven tijdens een rumoerig partijcongres. Daar verdedigde Schulz een voorlopig akkoord dat hij met Merkel had gesloten en dat als blauwdruk moest dienen voor de finale onderhandelingen.

Volgens zijn critici had hij te weinig accenten kunnen leggen in de tekst. Na veel trekken en sleuren wist de SPD-leider uiteindelijk 56 procent van de ruim 600 afgevaardigden te overtuigen de coalitiegesprekken een kans te geven.

464.000
Leden hakken knoop door
De zowat 464.000 SPD-leden krijgen de kans zich uit te spreken over het coalitieakkoord

Om de argwanende SPD’ers over de streep te trekken beloofde Schulz dat alle 464.000 partijleden het laatste woord zouden krijgen. Zij krijgen de kans om de komende dagen hun oordeel te vellen over het coalitieakkoord.

Tegenstanders van een ‘grote coalitie’ voerden de voorbije weken een felle campagne. Op aangeven van de jongerenafdeling van de SPD meldden zich duizenden nieuwe leden aan om het project te kelderen.

Ruk naar rechts

Als de SPD-leden groen licht geven, kan Merkel over enkele weken uit de startblokken schieten met haar vierde regering. Maar het wantrouwen tussen beide coalitiepartners is groot. Vooral de CSU eiste dat de nieuwe regering een ruk naar rechts zou maken om de rechts-populistische protestpartij AfD af te blokken.

De SPD van Schulz koos dan weer een linksere koers om te verhinderen dat ze, zoals bij de vorige regering, in de prak werd gereden door Merkel.

Stemt de SPD-basis de grote coalitie weg, dan dreigt een ongeziene politieke crisis in Duitsland. Het land heeft er sowieso al de langste formatie in de naoorlogse geschiedenis op zitten. En de alternatieven voor een coalitie tussen CDU/CSU en SPD zijn er niet na het mislukken van de gesprekken tussen christendemocraten, liberalen en groenen.

Merkel kan er dan voor kiezen voort te gaan met een minderheidsregering of vervroegde verkiezingen uit te schrijven.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud