Nieuwe Griekse verkiezingen in juni waarschijnlijk
Omdat de extreems-linkse partij Syriza vandaag niet meer wil onderhandelen, rust alle hoop van de Griekse president Karolos Papoulias op het kleine Democratisch Links om alsnog een regering op de been te brengen. Maar de leider van die partij, Fotis Kouvelis, liet tot dusver altijd verstaan niet zonder Syriza in een coalitie te stappen. Nieuwe verkiezingen midden volgende maand lijken dan ook onafwendbaar. Verscheidene peilingen geven aan dat Syriza dan de grootste partij wordt.
Nieuwe Griekse verkiezingen medio volgende maand lijken onafwendbaar. Alexis Tsipras, de leider van het extreem-linkse Syriza en grote winnaar van de verkiezingen, gaf te kennen vandaag niet meer te willen onderhandelen over de vorming van een Griekse coalitie. Er is echter een derde speler nodig om samen met de conservatieve partij Nieuwe Democratie en het socialistische Pasok aan een meerderheid te raken. Alle hoop van Grieks president Karolos Papoulias is nu gevestigd op de partij Democratisch Links, die met 19 zetels als zevende grootste partij uit de stembusgang kwam. Klein probleem: de leider van die partij, Fotis Kouvelis, heeft altijd volgehouden nooit in een coalitie te stappen zonder Syriza. Verschillende opiniepeilingen geven ondertussen aan dat Syriza wel eens de grootste partij kan worden bij nieuwe verkiezingen. Syriza wil af van het juk van de besparingen die Europa en het IMF opleggen in ruil voor financiële steun.
Omdat de Europese leiders geen enkel signaal geven die deal met Griekenland te willen heronderhandelen, lijkt een 'Grexit' van de Grieken uit de eurozone weer een stap dichterbij. Op de besparingen valt geen millimeter af te dingen, klonk het in Europese kringen. Als Griekenland de medicijnen niet meer wil slikken, trekt Europa zijn handen af van de doodzieke patiënt. De quarantaine van Griekenland om andere eurolanden voor besmetting te behoeden, staat klaar.
De Nederlandse premier Mark Rutte onderstreepte al dat de ‘eurozone zonder de Grieken niet uiteenvalt’. Met deze en andere gepeperde uitspraken staken de eurolanden deze week de Rubicon over. Voor het eerst is de exit van Griekenland uit de eurozone geen huizenhoog taboe meer. Als Athene de uitgang zoekt, zal niemand de Grieken tegenhouden. Ook Europees commissievoorzitter José Manuel Barroso is zeer streng. Griekenland zou de eurozone moeten verlaten bij het niet respecteren van zijn engagementen, is zijn conclusie. 'Indien de akkoorden niet worden gerespecteerd, betekent dat dat de voorwaarden er niet zijn om verder te gaan met een land dat zijn beloftes niet nakomt', aldus Barroso tijdens een interview met de Italiaanse zender SkyTG24.
Barroso zegt veel respect te hebben voor de Griekse democratie en het Griekse parlement. Maar ik moet ook de zestien andere nationale parlementen van de eurozone respecteren die het hulpplan voor Griekenland hebben goedgekeurd. Iedereen moet de akkoorden respecteren. Het is zoals in een club. Ik wil niet over één specifiek land spreken, maar indien een land de regels niet respecteert, is het beter dat het vertrekt.'
Voorbereid
Europa maakt zich klaar om de exit op te vangen. Het komt er vooral op aan om de bom die Spanje onder de muntunie kan leggen tijdig te ontmijnen. Madrid legde zijn wankele banken een kuur van 28 miljard euro op om hun kapitaalbuffers aan te sterken.
Toch stapt Europa beter niet te licht over een Griekse exit heen, waarschuwde Fitch. Volgens de kredietbeoordelaar zouden de gevolgen ‘hoogst onzeker’ zijn. Het agentschap waarschuwde voor een ratingknip voor acht landen, waaronder België en Frankrijk, als de Grieken de deur dichttrekken.
De meeste bedrijven hebben zich al op een exit voorbereid, leert een rondvraag van De Tijd. Ze hebben clausules laten opnemen, alle contracten nog eens onder het vergrootglas gelegd en hun huiswerk gemaakt. ‘Voorlopig wil geen enkel bedrijf als eerste in actie schieten, uit vrees voor reputatieschade’, klinkt het. Ondertussen bereiden ook internationale banken in alle stilte de herinvoering van de Griekse drachme voor.
Meest gelezen
- 1 Bart De Wever 'volle bak bezig' om formatie te redden
- 2 De must-reads van het weekend
- 3 Marc Coucke, superbelegger of impulsieve investeerder?
- 4 ING-hoofdeconoom Peter Vanden Houte: 'Met de supernota zouden we al een heel eind komen'
- 5 In het felst bevochten kiesdistrict van de VS: ‘Wij hebben het lot van de wereld in handen, ik lig er wakker van’