Advertentie
Advertentie

Partijgenoot Von der Leyen weigert omstreden benoeming tot kmo-gezant

Markus Pieper maakt zelf een einde aan ‘Piepergate’. ©IMAGO/Revierfoto

Het Duitse Europarlementslid Markus Pieper heeft zijn benoeming tot Europees kmo-gezant geweigerd. Hij werd aangeduid door Ursula von der Leyen, voorzitter van de Europese Commissie en partijgenoot van Pieper, maar die kwam daardoor stevig onder vuur te liggen. Ze werd beschuldigd van vriendjespolitiek.

‘De voorzitter respecteert en betreurt het besluit van Markus Pieper om zijn functie als gezant voor kmo’s niet, zoals gepland, te aanvaarden’, verklaarde een woordvoerder van Von der Leyen. Er komt nu een nieuwe selectieprocedure, maar pas na de Europese verkiezingen in juni.

De Commissie benoemde de 60-jarige Duitse christendemocraat op 31 januari 2024 tot gezant voor kmo’s, een functie met hoog aanzien en een maandelijks brutoloon van 18.430 euro. Ze verkoos Markus Pieper boven twee vrouwelijke kandidaten, van wie later uitlekte dat ze eigenlijk beter geschikt waren voor de job.

Advertentie

Nadat de Europese Volkspartij EVP enkele weken later tijdens een congres haar steun had verleend aan een tweede mandaat voor Von der Leyen, stelde een aantal Eurocommissarissen onder leiding van hoge buitenlandvertegenwoordiger Josep Borrell zich vragen bij de benoeming van Pieper. Over de kwestie werd vorige week gedebatteerd in het Europees Parlement. Een grote meerderheid stemde voor een resolutie die de Commissie opriep om de benoemingsprocedure over te doen.

‘Alle selecties doorstaan’

Maandagavond benadrukte de woordvoerder van Von der Leyen nogmaals dat Pieper - die geografie, economie en ruimtelijke ordening studeerde - een bewezen expert voor kmo’s is die de selectieprocedure in meerdere fases had doorstaan. Hij hamerde er ook op dat alle EU-instellingen keuzevrijheid genieten bij het invullen van hun hogere managementfuncties, en dat deze vrijheid gerespecteerd moet worden.

Pieper zou normaal deze week van start gaan in zijn nieuwe functie, maar hij heeft dus besloten om zelf de handdoek in de ring te gooien.

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Gesponsorde inhoud
Tijd Connect
Tijd Connect biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.
Partnercontent
Partner Content biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.