Spanje onderzoekt eerste Europese ebolabesmetting
In Spanje gingen maandag alle alarmbellen af. De autoriteiten in Madrid stelden de eerste besmetting met het dodelijke ebolavirus op Europese bodem vast.
Een Spaanse verpleegster trok maandagmorgen met hoge koorts naar een Madrileens ziekenhuis. Omdat ze vorige maand een Spaanse missionaris die in Afrika besmet was met ebola behandeld had, plaatsten dokters haar onmiddellijk in quarantaine.
‘De verpleegster is meteen een eerste keer onderzocht. Die test heeft een positieve diagnose opgeleverd’, klonk het maandagavond bij het Spaanse ministerie van Gezondheidszorg. ‘Ook bij een tweede analyse testte ze positief op ebola.’ Er komt een onderzoek. De hulpverpleegster was volgens de autoriteiten één van de 30 medewerkers van het Madrileense ziekenhuis die in contact gekomen zijn met de missionaris.
Meteen tekent Spanje voor een primeur. Nooit eerder sinds het ebolavirus in 1976 ontdekt werd, raakte iemand buiten Afrika besmet met de dodelijke ziekte.
De huidige epidemie brak uit in West-Afrika. Vooral Guinee, Liberia en Sierra Leone zijn zwaar getroffen. Volgens de meest recente cijfers van de Wereldgezondheidsoperatie (WGO) overleden al 3.338 mensen aan de ziekte. Meer dan 7.178 mensen raakten besmet.
Precies maandag pakten wetenschappers uit met een studie waarin ze inschatten hoe groot het risico is dat ebola opduikt in Europese landen. ‘De kans dat het virus tegen 24 oktober vanuit Afrika ingevoerd wordt in Frankrijk, bedraagt 75 procent; voor het Verenigd Koninkrijk is dat 50 procent en voor België 40 procent’, klonk het. Voor Spanje en Zwitserland schatten de onderzoekers het risico op 14 procent.
Meest gelezen
- 1 85-jarige chirurg Jules Hayen koopt Antwerpse Stadsfeestzaal voor 50 miljoen
- 2 Magnette: 'Er zijn alternatieven, en dat gaan we tonen'
- 3 Tot 0 procent rente tijdens Autosalon: leen ik bij bank of autodealer?
- 4 Vakbonden verwachten tienduizenden betogers in Brussel, grote hinder in de maak
- 5 Raymond Cretskens, van beenhouwer tot supermarkttycoon: ‘Met een goeie biefstuk kan je klanten binden’