Advertentie
Advertentie

Twee maanden na aanslag is Slovaakse premier Fico weer aan het werk

De Slovaakse premier Robert Premier Fico tijdens een regeringsbijeenkomst dinsdag. ©EPA

Bijna twee maanden nadat hij het slachtoffer is geworden van een poging tot moord is de Slovaakse premier Robert Fico dinsdag opnieuw aan de slag gegaan.

'Beste progressieve en liberale media en beste oppositie, sorry dat ik het overleefd heb, maar ik ben terug', zei Robert Fico in een bericht op sociale media, begeleid met een foto van hemzelf, zittend aan zijn bureau.

Advertentie

Vanwege zijn verwondingen loopt de Slovaakse premier met een kruk. Hij is ook zichtbaar vermagerd. 

Fico was dinsdag voor het eerst weer aanwezig op een bijeenkomst van de regering. Hij zou een tunnel hebben genomen om de aanwezige journalisten te vermijden. Zijn kabinet verspreidde later een foto.

De 59-jarige Fico werd op 15 mei geraakt door vier kogels na een regeringsbijeenkomst in de stad Handlova. De vermoedelijke schutter, een 71-jarige man, wordt beschuldigd van een terroristische aanslag. 

Lof voor Orbán

Fico verliet het ziekenhuis op 31 mei en verscheen vorige week vrijdag voor het eerst opnieuw in het openbaar. Hij prees het bezoek van zijn Hongaarse ambtgenoot Viktor Orbán aan de Russische president Vladimir Poetin. 'Had mijn gezondheidstoestand het had toegelaten, ik had hem heel graag vergezeld', klonk het. Nadat Fico in de herfst van vorig jaar aan de macht was gekomen, schrapte de nieuwe regering alle militaire steun aan Oekraïne. In navolging van Orbán pleit ook hij voor vredesonderhandelingen met Moskou. 

Fico bracht een regering op de been met het uiterst rechtse SNS. De Europese socialistische koepelpartij besloot meteen het lidmaatschap van Smer-SD van Fico en zijn coalitiepartner Hlas op te schorten. De regering in Bratislava ligt ook onder vuur wegens wetten die de persvrijheid en de onafhankelijkheid van het gerecht in gevaar kunnen brengen.

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Gesponsorde inhoud
Tijd Connect
Tijd Connect biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.
Partnercontent
Partner Content biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.