Advertentie

1 Belg op 5 kan geen onvoorziene uitgaven aan

©ANP XTRA

Bijna een kwart van de Europese bevolking heeft onvoldoende financiële middelen om zijn woning te verwarmen of onvoorziene uitgaven te dragen. In België is dat cijfer 1 op 5. Dat blijkt uit cijfers van Oxfam International.

Tussen 2009 en 2013 steeg het aantal Europeanen in die categorie met 7,5 miljoen, tot een totaal van 50 miljoen. Naar schatting 123 miljoen Europeanen dreigen in armoede te vallen. Dat blijkt uit een rapport van Oxfam over de toenemende ongelijkheid in Europa. De organisatie merkt op dat Europa 342 miljardairs telt.

Duitsland, Griekenland en Portugal kennen de grootste inkomensongelijkheid gemeten naar bruto-inkomen (marktinkomen). De ongelijkheid in netto-inkomen (beschikbaar inkomen) is het grootst in Bulgarije, Letland en Litouwen. België scoort in beide categorieën bij de betere helft, en is een van de weinige landen waar vooruitgang geboekt is.

De armoede bij mensen die werken is het grootst in Roemenië en Griekenland, maar blijkt elders in Europa ook toe te nemen, zoals het geval is in Duitsland en Slovenië. De grootste inkomensongelijkheid tussen mannen en vrouwen moet gezocht worden in Duitsland, Oostenrijk en Tsjechië.

Volgens Oxfam International kan een regeringsbeleid wegen op de inkomensongelijkheid. Zo is het belasting- en uitkeringsstelsel in Zweden het meest progressieve in Europa, en helpt het de inkomensongelijkheid er met 53 procent terug te dringen. Het Spaanse stelsel daarentegen slaagde er slechts in om de ongelijkheid met 32 procent te verminderen. Het Belgische stelsel is bij de betere in Europa.

Oxfam International wijst er in het rapport op dat de excessieve invloed van rijke mensen, bedrijven en belangengroepen op de beleidsvorming op nationaal en Europees niveau de armoede en ongelijkheid verscherpt in het continent. Zo maken vertegenwoordigers van private en commerciële belangen 82 procent uit van de groepen die verantwoordelijk zijn voor het adviseren van de Europese Commissie over takshervorming.

De besparingsmaatregelen die ingevoerd werden na de financiële crisis in 2007/2008, waaronder minder publieke uitgaven, privatiseringen en deregulatie van arbeidsmarkten, hebben de armsten volgens Oxfam het zwaarst getroffen.

De 1 procent rijkste Europeanen bezitten een derde van de rijkdom van het continent, terwijl de 40 procent armsten minder dan 1 procent van de totale rijkdom van Europa bezitten. Anders gezegd: de 7 miljoen rijksten in Europa beschikken over eenzelfde vermogen als de 662 miljoen armsten.

In België loopt een inwoner op de vijf het risico op armoede en sociale exclusie, en leeft 15 procent van de bevolking onder de armoededrempel. In Brussel leeft 40 procent van de jongeren tussen 15 en 24 jaar onder die drempel, een 'bijzonder alarmerend' cijfer, aldus Oxfam. De rijkdom in ons land is bovendien erg ongelijk verdeeld, met de 5 procent rijksten die evenveel bezitten als de 75 procent armsten. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud