Advertentie

130 landen staan achter minimumbelasting voor multinationals

De Ierse hoofdstad Dublin herbergt de Europese hoofdkwartieren van onder meer Facebook en Apple. ©REUTERS

De wereldwijde minimumbelasting van 15 procent voor multinationals kan op veel bijval rekenen. Ierland, de Europese thuisbasis van onder meer Apple en Facebook, blijft zich verzetten.

De G7 - waaronder de VS en Duitsland - keurde vorige maand het principe van de minimumbelasting van 15 procent voor multinationals goed. Dat moet de belastingen wereldwijd eerlijker maken.

Europese landen zouden zo meer mogelijkheden krijgen om bijvoorbeeld Amerikaanse technologiebedrijven zoals Facebook en Amazon te belasten waar ze klanten hebben, en dus niet enkel in het land van hun hoofdkantoor. Veel bedrijven planten hun hoofdzetel in belastingparadijzen.

Onder toezicht van de OESO onderhandelden vertegenwoordigers van 139 landen de voorbije weken over het voorstel. De internationale organisatie maakt nu bekend dat alvast 130 landen de 15%-minimumbelasting steunen. Die landen vertegenwoordigen meer dan 90 procent van het wereldwijde bruto binnenlands product (bbp).

Iers njet

Een handvol Europese landen verzet zich tegen de minimumbelasting omdat het een middel wegneemt om buitenlandse investeringen aan te trekken. Het gaat naast Ierland, waar de meeste Amerikaanse techbedrijven hun Europese hoofdkwartier hebben, om Hongarije en Estland.

Ierland dreigt door de 15%-belasting 2,2 miljard euro belastinginkomsten te verliezen. Internationale bedrijven met hun EU-hoofdkantoor in het land, zoals Facebook en Apple, zullen een groter deel van hun belastingen in alle lidstaten moeten betalen.

Buiten Europa zijn Nigeria, Kenia, Peru en Sri Lanka niet gewonnen voor het belastingplan van de G7.

De OESO becijferde dat een wereldwijd minimumtarief van 15 procent voor de winstbelasting van bedrijven ongeveer 150 miljard dollar aan extra inkomsten zou opleveren voor overheden verspreid over de hele wereld. De belastinginkomsten op meer dan 100 miljard dollar zouden door de eerlijkere verdeling dan weer naar andere landen vloeien.

Dit is het belangrijkste internationale fiscale akkoord in honderd jaar.
Bruno Le Maire
Frans minister van Economie en Financiën

'Dit pakket schakelt belastingconcurrentie niet uit, en zou dat ook niet mogen doen, maar het legt multilateraal overeengekomen beperkingen vast', zegt OESO-secretaris-generaal Mathias Cormann.

Cormann hoopt dat het belastingplan later dit jaar door alle 139 betrokken landen definitief kan worden goedgekeurd. Voor overeenstemming wordt gemikt op oktober, om het plan in de loop van 2023 te kunnen uitvoeren.

De brede steun voor het plan werd warm onthaald. De Amerikaanse minister van Financiën Janet Yellen heeft het over 'een historische dag voor economische diplomatie'. Haar Duitse collega Olaf Scholz maakt gewag van 'een kolossale stap in de richting van meer belastingrechtvaardigheid'.

Hun Britse collega Rishi Sunak verwelkomt op zijn beurt een 'historisch akkoord waardoor grote technologiemultinationals de juiste belasting zullen betalen in het juiste land'. De Franse minister van Economie Bruno Le Maire spreekt van 'het belangrijkste internationale fiscale akkoord in een eeuw'.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud