Advertentie

50.000 Spanjaarden betogen tegen rurale ontvolking

In Madrid betoogden zondag tienduizenden Spanjaarden tegen de gebrekkige infrastructuur op het platteland. ©AFP

Ze stelden in de hoofdstad Madrid ook de gebrekkige infrastructuur in de landelijke gebieden aan de kaak.

De optocht werd georganiseerd door tientallen organisaties uit 23 verschillende provincies. Volgens de organisatoren stapten er 100.000 mensen mee met de betoging, maar Madrid houdt het op 50.000 deelnemers. Volgens de statistieken van de Spaanse regering heeft 48 procent van de Spaanse gemeenten een bevolkingsdichtheid van minder dan 12,5 inwoners per vierkante kilometer. Volgens de EU-normen is dat een gebied met een lage dichtheid en een ontvolkingsrisico. Bijna 1.300 dorpen tellen minder dan honderd inwoners.

Vooral de provincies Teruel en Soria worden getroffen door de leegloop van het platteland. De burgerorganisatie Soria Ya! haalt als voorbeeld aan dat de nog nauwelijks 89.000 inwoners van de provincie Soria allemaal in het voetbalstadion van FC Barcelona passen. 'De provincie sterft', zo zegt Angel Fernandez, een landbouwer uit die provincie. 'Ze laten ons achter zonder treinen, zonder snelwegen.'

Verkiezingen 28 april

De sociaaldemocratische premier Pedro Sanchez had vrijdag nog zeventig maatregelen aangekondigd om de exodus tegen te gaan. Zo moeten onder meer betere internetaansluitingen en bijkomende jobs ertoe leiden dat leven op het platteland weer aantrekkelijker wordt. Maar volgens critici probeert de regeringsleider op die manier vooral stemmen uit landelijke gebieden binnen te halen bij de vervroegde parlementsverkiezingen van 28 april. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud