Akkoord VS-EU in handelsconflict rond vliegtuigbouwers binnen handbereik

Een Boeing 747. ©Boris Roessler/dpa

Het 17 jaar oude conflict over subsidies aan de vliegtuigbouwers Boeing en Airbus zou in de marge van de Europees-Amerikaanse top in Brussel beslecht worden.

Volgens de Britse zakenkrant Financial Times zouden Amerikaanse en Europese diplomaten na twee dagen intensief onderhandelen in Brussel dicht bij een akkoord zijn gekomen. Mogelijk wordt de deal dinsdag bevestigd, wanneer de Amerikaanse president Joe Biden in Brussel de eerste EU-VS-top in zeven jaar bijwoont.

De VS en de EU zijn al 17 jaar gebrouilleerd over de subsidiekwestie. De VS beschuldigen de Europese lidstaten Duitsland, Spanje en Frankrijk ervan de Europese vliegtuigbouwer Airbus illegale subsidies toegestopt te hebben. Tegelijk verwijt Brussel Washington dat het Airbus' Amerikaanse rivaal Boeing onwettige staatssteun gegeven heeft.

Pauzeknop

In maart hadden beide partijen al op de pauzeknop gedrukt. Er werden onderhandelingen opgestart om het aanslepende handelsconflict definitief te beslechten. De wederzijdse importtarieven werden daarom voor vier maanden opgeschort. Die heffingen - op zowel vliegtuigonderdelen, Franse wijn als Amerikaanse siervissen - waren het belangrijkste wapen in de open handelsoorlog.

Beide partijen hebben in de loop der jaren van de Wereldhandelsorganisatie de toestemming gekregen om zware invoertarieven te heffen.

Beide partijen hebben in de loop der jaren van de Wereldhandelsorganisatie (WHO) de toestemming gekregen om zware invoertarieven te heffen. De Amerikanen legden voor 7,5 miljard dollar strafmaatregelen op aan Europese import. De Europeanen mochten hetzelfde doen met Amerikaanse goederen en dat voor een bedrag van 4 miljard dollar.

Airbus en Boeing, die kreunen onder de impact van de pandemie en de krachten zouden moeten bundelen om de concurrentie met China aan te gaan, hopen op een snelle oplossing. De gesprekken tussen Europees Commissielid voor Handel Valdis Dombrovskis, de Amerikaanse handelsgezant Katherine Tai en de Amerikaanse minister van Handel Gina Raimondo zouden dinsdag tot een deal moeten leiden.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud