Advertentie

Athene kraakt IMF-spaarpot om IMF te betalen

IMF-topvrouw Christine Lagarde en Griekse minister van Financiën Yanis Varoufakis ©AFP

Griekenland kraakte zijn spaarpot bij het Internationaal Monetair Fonds (IMF) om diezelfde instelling 750 miljoen euro te kunnen terugbetalen. Dat schrijft de Griekse krant Katherimini.

De Griekse minister van Financiën Yanis Varoufakis bracht maandag op de Eurogroep opluchting teweeg met de boodschap dat Athene vandaag wel degelijk zoals beloofd 750 miljoen euro aan het Internationaal Monetair Fonds zal terugbetalen. 

Vandaag is duidelijk hóé de Griekse overheid, die al weken de schatkist aan het uitschrapen is, de betaling zal doen. En de betalingswijze is op zijn zachtst gezegd bizar: volgens de Griekse krant Katherimini pleegde Athene een raid van 650 miljoen euro op het spaarpotje die het zelf bij het Internationaal Monetair Fonds heeft. Die reserves zijn eigenlijk bedoeld om de werking van het fonds te garanderen. Eigenlijk heeft het IMF dus een betaling aan zichzelf verplicht.

Het persbureau Bloomberg stipt aan dat landen met toestemming uit hun reserves bij het IMF mogen putten om een tijdelijk tekort te overbruggen, maar binnen de maand die spaarpot weer moeten aanvullen. Een spaarpot die Griekenland volgens Katherimini sinds 1984 opgebouwd heeft en die nu dus in één keer leeggemaakt is. 

Voor de komende weken beschikt Athene ook nog over 600 miljoen euro aan cashoverschotten die de gemeentelijke en regionale overheden aan de federale regering hebben moeten overhandigen. 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud