Athene lokt buitenlandse miljonairs met belastinggunsten

Kyriakos Mitsotakis, een voormalig bankier, is vastberaden de Griekse economie te boosten. ©Photo News

Wie zijn fiscale woonplaats naar Griekenland verhuist, zou jaarlijks maximaal 100.000 euro aan belastingen op zijn wereldwijde inkomsten moeten betalen. Met belastingvoordelen hoopt Griekenland buitenlandse investeerders aan te trekken.

Om de herstellende economie te stimuleren neemt de Griekse regering enkele fiscale gunstmaatregelen die buitenlandse investeerders moeten aantrekken.

Wie zijn fiscale woonplaats naar Griekenland verhuist, zou jaarlijks maximaal 100.000 euro aan belastingen op zijn wereldwijde inkomsten moeten betalen. Het gaat om een 'non-dom'-belasting, wat betekent dat de primaire woonplaats van de investeerder in een ander land ligt.

Het voordeel zou maximaal vijftien jaar gelden. Geïnteresseerden moeten minstens 183 dagen per jaar in het land verblijven en binnen de drie jaar minimaal 500.000 euro investeren in de Griekse economie. Wie meer dan 1,5 miljoen investeert, betaalt maximaal slechts 50.000 euro belastingen per jaar. Tegenover 3 miljoen euro aan investeringen staat 25.000 euro aan belastingen.

Mitsotakis

100.000
Belasting
Wie zijn fiscale woonplaats naar Griekenland verhuist, moet maximaal 100.000 euro belastingen op zijn wereldwijde inkomen betalen.

Tot voor kort zou het plan waarschijnlijk sceptisch onthaald worden wegens de financiële problemen van Griekenland, lang de zwakste economie van Europa. Maar er zouden nu al ongeveer 5.000 visa toegekend zijn, voornamelijk aan Chinezen en Russen.

Sinds de centrumrechtse Kyriakos Mitsotakis in juli premier werd, hangt verandering in de lucht. Na bijna een decennium van bezuinigingen en recessie wil Mitsotakis, een voormalig bankier, sterk inzetten op economische groei. Mitsotakis was vorige week nog in Sjanghai en zei toen tegen de Chinese president Xi Jinping dat 'de Griekse regering vastbesloten is buitenlands kapitaal aan te trekken en op een duurzame manier rijkdom en welvaart te creëren voor alle Grieken'.

Het wetsvoorstel bevat voorts een verlaging van de vennootschapsbelasting van 28 naar 24 procent. De dividendbelasting kan van 10 naar 5 procent zakken.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud