Athene stelt Varoufakis onder curatele

©EPA

Na de aanzwellende geruchten over de vervanging van de Griekse minister van Financiën, Yanis Varoufakis passen de Grieken hun onderhandelingsteam aan. Premier Alexis Tsipras zegt wel dat hij Varoufakis blijft steunen.

De Griekse regering herschikt het team dat met de internationale geldschieters en met het Internationaal Monetair Fonds (IMF) onderhandelt over het deblokkeren van de noodhulp. Het maandag bekendgemaakte besluit volgt op kritiek op het optreden van Varoufakis in Riga vorige week.

De hoofdonderhandelaar van het team, een vertrouweling van minister Varoufakis, wordt vervangen door een oudgediende van de vorige regering. Die zou meer vertrouwen hebben bij de experts van de schuldeisers. Varoufakis zou ook niet langer de coördinatie hebben over de politieke onderhandelingsgroep. Die taak zou voortaan aan plaatsvervangend minister van Buitenlandse Zaken Euklides Tsakalotos worden overgelaten.

Afgelopen weekend maakte de Griekse pers melding van geruchten over een mogelijke vervanging van Varoufakis. Hij zou slecht voorbereid deelgenomen hebben aan Europese bijeenkomsten en daardoor geloofwaardigheid missen. De Griekse premier Alexis Tsipras bevestigt echter het vertrouwen in zijn minister. Varoufakis is nu 'de schietschijf van de internationale pers', maar blijft 'aan een duurzame oplossing werken', luidde het maandag in Athene.

De berichtgeving over het gewijzigde onderhandelingsteam miste haar effect niet op de Atheense aandelenindex, die 4.49% steeg. Ook de Griekse staatsobligaties deden het beter in reactie op het nieuws. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud