Advertentie

Bankensteun stuwt Spaans tekort hoger

(Foto: Bloomberg)

De financiële steun aan een reeks noodlijdende banken deed het tekort op de Spaanse begroting eind 2011 nog hoger oplopen dan tot nu toe aangenomen was. Dat maakte Eurostat, het statistisch bureau van de Europese Unie, maandag bekend. Spanje presteerde even slecht als Griekenland.

Het tekort op de Spaanse begroting liep eind 2011 op tot 9,4 procent van het bruto binnenlands product (bbp). Dat becijferde Eurostat. Tot nu toe was het statistisch bureau van de Europese Unie uitgegaan van een tekort van 8,5 procent van het bbp.

Eurostat haalt twee redenen aan voor de correctie. 'De financiële steun aan Catalunya Caixa, Novagalicia en Unnim deden het tekort oplopen', luidde het. Daarnaast stuwden onbetaalde facturen van de centrale regering, de regio's en gemeentes het deficit omhoog.

Spanje presteerde even slecht als Griekenland. Dat land sloot 2011 eveneens af met een tekort van 9,4 procent. In de Euroepse Unie deed alleen Ierland nog slechter. Daar liep het tekort op tot 13,4 procent.

Herziening

Helemaal onverwacht komt de herziening voor Spanje niet. Eind september had de Spaanse minister van Begroting, Cristóbal Montoro, al gewaarschuwd dat het deficit eind 2011 allicht hoger zou liggen dan verwacht.

Montoro voegde eraan toe dat door het slechter dan verwachte cijfer voor 2011 de begrotingsdoelstelling voor 2012 moeilijk haalbaar zou zijn. 'Het tekort bedraagt eind dit jaar waarschijnlijk 7,4 procent van het bbp', luidde het. Madrid beloofde Europa eerder dit jaar het deficit terug te dringen tot 6,3 procent van het bbp.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud